Fup i rød valgkamp

Realiteten er, at effekterne af Landbrugspakken ikke kan ses på kvælstofudledningen, skriver Poul Vejby-Sørensen

Poul Vejby-Sørensen

Af Poul Vejby-Sørensen, cand.agro. og ekstern faglig rådgiver, Bæredygtigt Landbrug

Den nye NOVANA-rapport skriver, at den normaliserede kvælstoftilførsel fra land til havet i 2017 stort set var den samme som i 2016, hvor den var 59.000 ton N. Og rapporten konkluderer: ”Det er endnu for tidligt at vurdere den samlede effekt af det øgede forbrug af kvælstof og de kompenserende efterafgrøder, der blev muliggjort med Fødevare- og landbrugspakken i 2015”.

Alligevel propaganderer den radikale miljøordfører, Ida Auken, med Alternativet, SF og Enhedslisten på slæb om ”Landbrugspakkens absolut endelige fald”. Og i Altinget truer hun med, at ”en ny regering vil gøre op med Landbrugspakken efter et valg”.

Hårdt tiltrængt gødning

Men faktum er, at Landbrugspakken har været en succes: Landbruget har fået hårdt tiltrængt gødning, der har givet højere udbytter og bedre kvalitet af afgrøderne samt sikret et bedre klimaregnskab. Og Landbrugspakkens påståede ekstra udledning af kvælstof har ikke kunnet registreres i virkeligheden – den statistiske usikkerhed taget i betragtning.

Samtidig er de kollektive kompenserende virkemidler dårligt nok kommet i gang: Ida Auken har jo selv modtaget miljøministerens svar om, at kun 12 ud af 1.451 tons N er effektueret.

Valgkamp på et ikke eksisterende grundlag

Så realiteten er, at effekterne af Landbrugspakken ikke kan ses på kvælstofudledningen, selv om kun mindre end 1% af de kollektive kompenserende virkemidler er kommet i gang, fordi de er blevet forsinket af den almindelige offentlige administrationshastighed.

Derfor fører de røde partier valgkamp på et ikke eksisterende grundlag.

(Indlægget har også været bragt i forskellige udgaver i henholdsvis Effektivt Landbrug, Nordjyske og Jyllands-Posten).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.