Dansk landbrug gør verdens klima en tjeneste

Tror Greenpeace virkelig, at det globale forbrug af fødevarer påvirkes af, hvor maden bliver produceret? Vi danske landmænd er faktisk forpligtet til at producere så mange fødevarer - også af kød - som overhovedet muligt

Photo by Adrian Infernus

Af Peter Kiær, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

Kristian Sloth og Tarjei Haaland fra Greenpeace lancerer i Jyllands-Posten (29.3.) dét budskab, at et klimaneutralt landbrug er umuligt.

De to læserbrevsskribenter har åbenlyst ikke megen forstand på internationale miljø- og klimastandarder i landbrugsproduktionen, og helt grotesk bliver det da med sætningen: ”Danmark har i dag verdens største produktion af kød per indbygger, og hvis man ikke vil reducere og omstille denne, så påtager man sig ikke et reelt klimaansvar”.

Kæmpe fordel for alle at varerne produceres i Danmark

Tror Kristian Sloth og Tarjei Haaland virkelig, at det globale forbrug af fødevarer påvirkes af, hvor maden bliver produceret? Kineserne – som er et kæmpe marked for dansk svineproduktion – vil da fortsætte med at sætte tænderne i koteletter, uanset om produktionen er i Danmark eller ej.

Dansk landbrug har et af de laveste klima- og i øvrigt også miljø-aftryk på denne klode. Hvor ubegavet kan man så være på klodens vegne at tvinge produktionen til nationer, hvor CO2-belastningen i landbrugsproduktionen er meget større?

Greenpeace burde være stolt af dansk landbrugs resultater

Danske landmænd har mindsket CO2-udledningen ganske betragteligt de seneste 30 år og i samme periode øget både produktionen og milliardeksporten. Det burde også Greenpeace anerkende og ligefrem være stolt af.

Vi danske landmænd er verdensberømte for vores miljø- og klimavenlighed. Så vi er faktisk forpligtet til at producere så mange fødevarer – også af kød – som overhovedet muligt. Alt andet vil gøre verden til et værre sted.

(Indlægget har ligeledes været bragt som læserbrev i Morgenavisen Jyllands-Posten. Teksten findes også online på Jyllands-Postens hjemmeside, og dén version kan du læse via linket HER).

1 kommentar til “Dansk landbrug gør verdens klima en tjeneste”

  1. Jørn Kristiansen

    Er det bæredygtigt at transportere foder ikke bæredygtig soya fra Sydamerika til Danmark for at fodre svin? Er det bæredygtigt at tratransportere grisene over grænsen til opfedning/slagtning? Er det bæredygtigt at transportere slagtekroppe og udskæringer den halve vej rundt om kloden? Proteinerne har faktisk været stort set hele kloden rundt før de lander i maven på en forbruger – bæredygtigt nej. At så mange dyr produceret på så lille et areal som Danmarks bæredygtigt? Kun økonomisk for nogle relativt få. Nu vil jeg gå ud og vaske alger af træværket. Det gør jeg hvert forår bæredygtigt? Ja for jeg bruger kun vand og pulsen kommer op, men det er ikke bæredygtigt at mine naboers ammoniak udledninger belaster naturen og mit træværk.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.