EU-valget byder på en masse landbrugsvenlige kandidater

Nu skal danske landmænd huske både at stemme og at holde politikerne op på løfterne efter valget til Europa-Parlamentet, skriver BL’s kommunikationschef

eu-flag

Af Christian Ingemann Nielsen, kommunikationschef i Bæredygtigt Landbrug

Landbruget er – som sædvanlig – blevet syndebuk i den danske folketingsvalgkamp.

Kandidaterne nærmest flokkes om at ville nedlægge, begrænse eller i hvert fald yderligere regulere det stolte erhverv med de massive eksportindtægter.

Lidt firkantet sagt er der p.t. så få landbrugsvenlige politikere på Christiansborg, at Bæredygtigt Landbrugs formand Flemming Fuglede Jørgensen kunne nævne dem alle ved deres fulde navn under beretningen på generalforsamlingen i Horsens – uden at det ligefrem ødelagde tidsplanen…

Ikke mindst på dén baggrund er det fantastisk at se, hvor mange der vil landbruget og landmændene det bedste ved et helt andet valg, der ligeledes venter lige om hjørnet:

Søndag den 26. maj skal vi vælge 14 danske medlemmer af Europa-Parlamentet – og at dømme efter meldingerne i denne valgkamp skulle der være en rigtig god chance for at få landbrugsvenlige kandidater valgt. Mange af dem gør i hvert fald et forsøg.

EU-valget gør en i godt humør

Onsdag aften var denne skribent inviteret til Kolding, hvor Kolding Herreds Landboforening bød på debatmøde forud for valget til det europæiske parlament. Her blev salens fuldtallige skare (også lokket dertil af gratis valgflæsk) klogere på landbrugets udfordringer i europæisk perspektiv, ligesom vi lærte noget om, hvordan danske erhvervsorganisationer i det daglige søger indflydelse i Bruxelles. Aftenens centrum var dog ikke overraskende den lokale landboforenings tidligere formand, den selvstændige landmand gennem 36 år, Asger Christensen, som igen kandiderer til Europa-Parlamentet for Venstre. På onsdagens møde slog han især til lyd for enklere handelsregler og mindre bureaukrati – ligesom han i øvrigt afslørede, hvordan han har tænkt sig at sælge sit budskab i blandt andet landbrugskredse.

Og i godt humør kom man altså som landbrugs-kommunikatør sådan en aften i Kolding. Især, når man også tænker på de mange andre landbrugs-positive kandidater der gør sig netop ved EU-valget:

To sværvægtere i feltet

Sværvægterne – de to med størst pondus, vil de fleste nok give mig ret i – er ubetinget Venstres Søren Gade og Liberal Alliances Mette Bock.

Søren Gade er som bekendt tidligere direktør i Landbrug & Fødevarer og har gennem et langt politisk liv altid kæmpet en kamp for yderområderne eller det, nogen benævner Udkantsdanmark. Da Søren Gade holdt hovedtalen på Bæredygtigt Landbrugs generalforsamling sidste år, sagde den tidligere minister, at Danmark har været EU-duks i adskillige år, men at det skal være slut med at overimplementere EU-regler til skade for dansk landbrug. Han fortalte forsamlingen i Horsens, at han som EU-politiker vil søge indflydelse på landbrugspolitikken og eksempelvis vil bekæmpe en nationalisering af landbrugsstøtten.

”For så bliver dansk landbrug igen dårligere stillet. Og vi skal passe på dansk landbrug – for I er med til at skabe et Danmark i balance med alle arbejdspladserne og erhvervets store betydning i landdistrikterne”, sagde han.

Du kan se et referat af Søren Gades tale til Bæredygtigt Landbrugs generalforsamling HER.

En af Landbrugspakkens arkitekter

Mette Bock har i modsætning til så mange andre politikere aldrig været bange for at tale for mere gødning, ligesom hun flittigt har uddelt verbale øretæver til de venstrefløjs-politikere, som taler landbrugserhvervet ned. Hun regnes ligefrem for at være en af hovedarkitekterne bag den fødevare- og landbrugspakke, der blev vedtaget af regeringen i efteråret 2015, og som efterfølgende har givet danske landmænd mulighed for at give planterne den næring, de har behov for.

Mette Bock står ikke til at blive valgt ind i Europa-Parlamentet, hvis man skal tro den seneste meningsmåling. Men da de tre regeringspartier Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti er i valgforbund ved EU-valget, går ingen LA-stemmer tabt i dén sammenhæng, uanset om hun bliver valgt eller ej.

Mette Bock har også tidligere talt ved møder i BL-regi, HER er et referat af et af dem.

Venstre-mand har 900 får med i kampagnevideoen!

Blandt de lidt mere ukendte kandidater på Venstres liste finder man vestjyden Erik Poulsen – som har gjort det til en af sine mærkesager at forsvare fåreavlernes ret til at være i fred for ulven. Fårene har ligefrem kvitteret for tilliden ved at være en kreativ del af hans valgkamp – idet der optræder ikke færre end 900 af dem som særdeles veldresserede statister i kandidatens valgvideo. Du kan se de uldne statister stave Erik Poulsens navn via linket HER.

Bo Ritterbusch stiller også op – men satser på Mette Bock

Og så skal vi naturligvis ikke glemme et af Bæredygtigt Landbrugs egne medlemmer, landmand Bo Ritterbusch fra Møllesiggaard – beliggende ved Veddum lidt udenfor Hadsund. Den aktive læserbrevsskribent Bo Ritterbusch er opstillet som nummer tre på LA’s liste – men vil ikke blive fornærmet over først at blive nævnt langt nede i denne artikel.

”Jeg har stillet mig til rådighed på listen for at bakke op om Mette Bock. Det er hende, vi skal have valgt. Hun har gjort det godt for landbruget – men en stemme på mig er jo også en stemme på hende”, som Bo Ritterbusch formulerer det.

Du kan læse et portræt af Bo Ritterbusch – der i øvrigt også er folketingskandidat – HER.

Ærgerligt med Jørn Dohrmanns exit

Dansk Folkeparti skal også nok kæmpe landbrugets sag i Europa-Parlamentet. Set fra et landmands-synspunkt bliver savnet af Jørn Dohrmann – som ikke genopstiller – dog mærkbart. Jørn Dohrmann er uden tvivl den af de nuværende danske EU-politikere, som har været danske landmænd venligst stemt. Ikke mindst med sit store engagement og sin stædige tilgang i relation til de åbenlyst misvisende informationer om det danske grundvand, som de danske myndigheder i sin tid gav til EU-Kommissionen.

Og hvad med Nye Borgerlige, vil nogen måske spørge? Det nye parti med Pernille Vermund i spidsen har i dén grad talt landbrugets sag her op til folketingsvalget – men nåede til gengæld ikke at blive opstillingsberettiget til Europa-Parlamentet.

Husk, hvad de sagde!

Til trods for Nye Borgerliges fravær er der altså ikke ligefrem mangel på landbrugsvenlige kandidater i EU-regi.

Hvilket man trods alt må tage hatten af for i en tid, hvor erhvervet fylder mindre og mindre, hvad antal hoveder (og dermed også stemmer) angår.

Så husk at stemme på en af dem den 26. maj.

Men lige så vigtigt: Husk også at holde politikerne op på deres løfter, når valget er overstået, stemmerne er talt op, og 14 danskere sætter sig tilrette i kontorerne i Bruxelles og Strasbourg.

På erhvervets interesse takker vi for kampiveren – men vi bør også erindre, hvad der blev sagt og lovet undervejs!

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top