Intensivt landbrug er vejen frem for klimaet

Fakta er, at de fleste økologiske fødevarer udleder mellem 25 og 30 procent mere CO2 end et tilsvarende konventionelt produkt - skriver Jens Iversen

jens-iversen

Af Jens Iversen, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Åstorpvej 78, Christiansfeld

Det er trist at høre visse politikere bruge ordene økologi og klimavenlighed i samme sætning – når de to ting er hinandens modsætninger.

Senest har kandidater til Europa-Parlamentet talt for, at EU-støtten bør målrettes klima og økologi…

Den grønne tænketank er næppe i lommen på landbrugslobbyen…

Fakta er, at de fleste økologiske fødevarer udleder mellem 25 og 30 procent mere CO2 end et tilsvarende konventionelt produkt. Kilden til disse tal er vel at mærke den grønne tænketank Concito, der næppe kan siges at være i lommen på ”landbrugs-lobbyen”!

Dansk landbrug har i øvrigt siden 1990 mindsket CO2-udledningen med 17 % – eller med 40 %, hvis man regner det ud per produceret enhed, fordi vi samtidig har formået at øge produktionen ganske betragteligt.

Landbruget alene kan løse Danmarks klimaopgave

Husk, at landbrug også gavner klimaregnskabet ved binding af CO2 – en hvedemark optager eksempelvis 16 tons CO2 per hektar.

Landbrugsjorden kan binde meget store mængder kulstof, hvis vi får lov. Hvis man lod os landmænd gødske mere, kunne dansk landbrug alene løse den klimaopgave, Danmark har forpligtet sig til – samtidig med at vi fastholder produktion, arbejdspladser, eksport og samfundsindtjening.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier).

Scroll to Top