Efter FN-klimarapport: Vi skal øge effektiviteten i landbrugsproduktionen!

Verden bør sætte sin lid til store og effektive landbrugsbedrifter, lyder det fra klima- og landbrugsprofessor Jørgen E. Olesen

tina-krarup1000

En ny rapport fra FN’s klimapanel tegner et dystert billede af vores verden – der angiveligt præges af både en presset natur samt såvel overvægtige som underernærede mennesker.

Større udbytter på arealerne er et must

Ifølge professor i klimaforandringer og landbrug ved Aarhus Universitet, Jørgen E. Olesen – der er blevet spurgt af Danmarks Radio – handler løsningen først og fremmest om at øge effektiviteten, når vi producerer fødevarer. Der skal simpelthen større udbytte ud af landbrugsarealerne.

”Der er masser af mulighed for at øge produktiviteten rundt omkring i verden. Men løsningerne er selvfølgelig forskellige, alt efter hvor vi kigger hen”, siger han.

Alt for mange små-landbrug

I Europa fremhæver han blandt andet de østeuropæiske landbrug, der ofte er alt for dårlige til at gøde. Det resulterer i både udpint jord og dårlig høst. Og så skal der store enheder til i landbrugssektoren for at betjene kloden:

”Der er en halv milliard små-landbrug på kloden. Det er alt, alt for mange. Vi kan ikke få dem op på det vidensniveau, der er nødvendigt”, siger Jørgen E. Olesen.

Du kan læse hele artiklen på Danmarks Radios hjemmeside HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top