17 gram kød til børn

Gad vide, hvor meget fødevareministeren og borgmestrene i landets to største byer ved om klima og økologi?

Vagn Vinterhvede

Af Peter Bohsen Jensen, bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Bygaden 25, Rårup, 7130 Juelsminde

Fødevareministeren og borgmestrene i de to største danske byer vil indfri klimamålene med økologisk omstilling (Politiken den 14.9.). Det bliver svært.

Økologi er langt mindre klimavenlig, fordi der ikke lagres og optages så meget CO2 i jorden som ved intensiveret, bæredygtig produktion. Den mere intensive økologiske jordbehandling fører til større CO2-udledning (fra jorden og fra traktoren), ligesom økologi med lavere udbytte optager større areal og fortrænger klimavenlig natur.

De tre socialdemokrater taler om intelligent omstilling af madordninger i daginstitutioner med økologiske produkter. Ja, men hov – de samme incitamenter med flere grøntsager, mindre madspild og god planlægning kan benyttes med de gode konventionelle produkter – og så behøvede man ikke at spise børn i voksealderen af med 17 gram kød pr. barn.

Klimavenlige måltider kan være en udmærket vision – men den rimer ikke på økologi.

(Indlægget er også sendt som læserbrev til dagbladet Politiken).

Scroll to Top