Fødevare-eksporten stiger – især stor efterspørgsel på kød

Det første halvår af 2019 bød på en fremgang i fødevareklynge-eksporten på godt og vel en milliard kr., viser tal fra Danmarks Statistik

Photo by Adrian Infernus

Hvis du som landmand hører det argument, at dansk landbrug ikke længere batter noget videre for dansk økonomi – så kan du roligt imødegå synspunktet med fakta:

Fra 2017 til 2018 steg eksporten fra den danske fødevareklynge fra 160 milliarder kr. til 166 milliarder kr. – og væksten ser ud til at fortsætte.

Fødevareklyngen har således haft et godt første halvår fra januar til og med juni 2019, skriver Landbrugsavisen med baggrund i tal fra Danmarks Statistik. EU er naturligt nok fortsat det største marked, men væksten er i Østasien.

Stor stigning indenfor de spiselige varer

Fødevareklyngens eksport opgøres i Danmarks Statistik i 35 forskellige varegrupper, der går fra minkskind over fisk og skaldyr til svinekød og landbrugsmaskiner – og det er altså ikke alt sammen noget, der nødvendigvis kan puttes i munden. Den samlede fremgang i eksporten lyder på 1,077 milliarder kr. – og det er især det spiselige, der kan notere sig en fremgang.

Som Bæredygtigt Landbrug tidligere har gjort opmærksom på, viser prognoserne et stigende kødforbrug i verden, bestemt ikke et faldende af slagsen, og dette bekræftes også af de nyeste tal.

I en tid, hvor mange ellers taler om nødvendigheden af at producere mindre kød af hensyn til klimaet, viser de tørre tal således, at der stadig er en stigende efterspørgsel på animalske produkter. Eksporten af gris, fjerkræ og oksekød går således frem med 767 mio. kr. i første halvår af 2019 sammenlignet med samme periode året før. Eksporten af mejeriprodukter stiger med 504 mio. kr., mens eksporten af fisk og skaldyr ligeledes har en opadgående kurve med et plus på 439 mio. kr.

Omkring 60 % af fødevareeksporten afsættes indenfor EU, hvor væksten dog er tæt på nul. Især i Kina er der vækst.

BL-direktør: Selvfølgelig skal vi producere masser af kød!

Bæredygtigt Landbrugs direktør Hans Aarestrup er ikke overrasket over tallene fra Landbrugsavisen:

”Flere og flere får råd til at spise kød rundt omkring i verden, og det er det, vi ser med den stigende efterspørgsel”, siger han.

BL-direktøren giver derfor ikke meget for holdningen om, at vi bør reducere eksempelvis svineproduktionen i Danmark:

”Danske landmænd opfylder et behov. Og det er langt bedre, at vi opfylder det behov herhjemme – end at man gør det i andre lande, der har et meget større miljø- og klimaaftryk”, lyder det fra Hans Aarestrup.

Du kan læse hele artiklen fra Landbrugsavisen via linket HER.

Bæredygtigt Landbrugs direktør Hans Aarestrup har tidligere skrevet om de internationale prognoser for kødforbrug – det kan du læse om HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top