35 millioner kilometer i fly, og det er jeg stolt af

Jo mere jeg flyver, desto større pres lægger jeg på forskning og udvikling, så industri, landbrug, trafik, opvarmning og gadelys kan bruge grøn energi, skriver Jørgen Lund Christiansen

Jørgen Lund Christiansen

Af journalist, foredragsholder og studierejsearrangør Jørgen Lund Christiansen, Skanderborg

Nogle af os kan huske den kolde krig, atomkapløbet, Barsebäck, Berlinmuren, hiv samt aids – og frygten for det hele.

At det var slemt, ses stadig af Ravnstrup-kvindelejrens fredssangbog, som gengiver Bjarne Jes Hansens ”Vi voksne kan også være bange”.

Bekymrede forældre sendte børn ind i soveland med denne forfærdelige sang om krig, løgne, dårlige film, atombomber, tyveknægte, biler, sort fabriksrøg og onde, stærke mænd. De efterfølgende mareridtsdrømme om hunderædde forældre grundlagde neuroser og behov for lykkepiller hos titusinder af børn. De ramte gearer i dag op hos næste hold i børneværelserne, der nu putter sig med tanken om terrorismens gru – og noget, der er langt værre!

Tak til min generations grønne revolution

I 1950 var vi 2,5 milliarder stk. homo sapiens, i dag flere end tre gange så mange. Men færre går sultne i seng end dengang, takket være den grønne revolution. Forskning, udvikling, mere yderige kornsorter, gødning, pesticider og nye teknologier har givet os flere og mere sunde fødevarer. Der har været skævere undervejs, men det er på den facon, vi skal tumle udviklingen, ikke ved maskinstorm.

Oppe i Sverige bor en pige, som siger, at klimaet vil slå os ihjel, og det er min skyld.

Hun har krydset Atlanten i en sejlbåd for i selveste FN at skælde mig hæder og ære fra. Med vand i øjnene og grøde i halsen råber hun, at jeg både har stjålet hendes barndom og fremtid. Det er takken til os, der i årtier har været seriøs arbejdskraft og skattebetalere. Os, der har sikret Greta og millioner af andre neurotiske unge uddannelse, SU, boliger og vellønnede jobs – samt bidraget til samfund med langt bedre sundheds- og miljøforhold og meget, meget andet godt.

Klogere eller dummere af at rejse?

Jamen, du har været oppe i en flyver, og det er haram! Siger Greta.

Ja, jeg har siddet i mange fly.  En hurtig opgørelse viser, det foreløbig er blevet til omkring 2,5 millioner km. Udover selv at futte verden rundt både forretnings- og feriemæssigt har jeg i tilgift tilrettelagt, solgt og ledet studie- og oplevelsesrejser til seks af de syv kontinenter. Endnu er det ikke lykkedes mig at finde faciliteter på Antarktis, så jeg med en gruppe kan gå i Roald Amundsens slædespor. Alligevel løber mit samlede hidtidige flyansvar op i cirka 35 millioner kilometer.

Det er jeg stolt af.

Tænk dig, Greta, folk er som nutidens navere kommet hjem mere vidende og klogere, end da de rejste ud. Du vælger at blive dummere ved at vende skolen ryggen. Du er på bonderøvens hold. Jeg er vokset op i hans indsnævrede verden og ønsker den ikke tilbage. Du spreder frygt og vil tilbage til 1950’ernes primitive produktionsformer med sult og social elendighed. Jeg vender mig mod naiv maskinstorm. Jeg vil afvikle fossile brændsler og flyve på halm, græs og gylle, vind, sol og jordvarme og brint.

Også solstrålehistorier i landbruget

Jo mere jeg flyver, desto større pres lægger jeg på forskning og udvikling, så industri, landbrug, trafik, opvarmning og gadelys kan bruge grøn energi. Jeg vil fortælle om conservation agriculture, herunder pløjefrit, intensivt, videnbaseret landbrug, som optager mere CO2, end der udledes, og alene derfor i modsætning til økologi er klimavenligt.

Ja, klimaet forandrer sig

Jeg vil fortælle om min aha-oplevelse på British Columbias nationalmuseum i Victoria for 15 år siden: Kun ét véd vi med sikkerhed om klimaet, stod der ved indgangen til en stor udstilling: Klimaet forandrer sig!

Det vidste jeg godt, for hvor jeg bor, var der for 12.000 år siden en halv km. isdække, og man kunne gå til England. Dengang lå verdenshavet 90 meter lavere end nu.

Drop massehysteriet

Jeg er med på, vi snart er otte milliarder mennesker, og 10 milliarder om 30 år, Jeg ved også, at vores forbrug af fossile brændsler fremmer opvarmningen. Den udfordring skal vi tage op.

Men spar mig for flæb og uansvarligt massehysteri, som fremmer selvmord blandt unge og kun gavner producenterne af lykkepiller. Kom ind i den reelle kamp. Pas din skole.

(Indlægget har ligeledes været bragt som læserbrev i Jyllands-Posten. Jørgen Lund Christiansen er også direktør for Vestermølle Møllelaug i Skanderborg – hvor landbrugets og andelsbevægelsens historie er fortalt. Han har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Scroll to Top