Sig nej!

Tiden er inde til at sige nej efter tredoblingen af efterafgrøde-arealet. Nej, så det kan høres. Vi vil ikke mere, skriver direktør Vagn Lundsteen i dette indlæg

Bæredygtig Landbrug

Af Vagn Lundsteen, direktør i AgroPro Danmark

Så kom regeringens udspil omkring en tredobling af efterafgrødearealet. Det var dråben. Loven vil sætte al fornuft i markplanlægningen ud af kraft.

Udbytter i vintersæd erstattes af virkningsløse efterafgrøder og vårafgrøder. Hvorfor? Ikke for at fjerne kvælstof fra jorden, for den er allerede tom. Det viser de mange gule marker igen her i efteråret.

Efterafgrøder kan have effekt, hvis de bruges målrettet, og hvor der er behov. Men når hele 90 procent af Jylland og 95 procent af Fyn og store dele af Sjælland med øer skal påtvinges efterafgrøder, er det ikke længere udtryk for faglighed eller fornuft. Så ligner det kun en straffeekspedition, fordi vi i ganske få år fik tilkæmpet os noget, der lignede gødning efter planternes behov.

Derfor er tiden inde til at sige nej. Nej, så det kan høres. Vi vil ikke mere. Vi er i mere end 30 år blevet pålagt den ene særbyrde efter den anden. Krav som vores nabolande ikke kender. Begrænsninger som stadig ikke viser sine effekter.

Ingen effekt af miljølove

Kvælstof eller rettere nitrat skal reduceres. Kvælstofudvaskningen er blevet reduceret med mere end 60 procent – uden effekt på vandmiljøet. Hvis den tanke forfølges, vil det sidste kilo kvælstof blive fjernet og dansk landbrug lavet om til brak og krat – stadig uden effekt på vandmiljøet.

Så længe samfundet tillader mere end 100.000 årlige overløb fra spildevand og deponeringer af miljøbelastende slam i havet, ser vi aldrig en effekt af de mange miljølove.

Tiden er derfor inde til at sige nej. Vi vil ikke mere. Boykottet af randzonerne viser, at vi kan flytte noget, når vi siger nej. Hvis alle bestyrelser i landbrugspolitiske foreninger siger nej. Alle planteavlskonsulenter siger nej. Alle landbrugsfamilier siger nej.

Musketér-ed er bedre end demonstrationer

Vi laver en musketér-ed. En for alle, alle for en. Det er langt bedre end traktorkørsel og demonstrationer. Ikke at jeg frasiger mig det som middel. Men et samlet landbrug, der siger nej, vil have en meget større effekt. Lad os enes om det. Det er ikke så svært. Det er en fantastisk fornemmelse og vil rygtes verden rundt. Et samlet dansk landbrug siger nej.

(Indlægget har også været bragt i bl.a. Effektivt Landbrug, dén version kan du læse HER. Skribenten er tidligere direktør i Bæredygtigt Landbrug og har sagt god for, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Scroll to Top