NutriFair: Stædig kamp betalte sig for sjællandsk landmand

Søren Vestergaard var det store trækplaster, da et stuvende fyldt konferencerum torsdag eftermiddag lagde hus til BL-møde

nutrifair-landmand

Der måtte hentes ekstra stole ind i det store konferencelokale i Messe C Fredericia, da Bæredygtigt Landbrug torsdag eftermiddag arrangerede møde i forbindelse med Nutrifair.

Mange landmænd og øvrige messegæster benyttede sig således af muligheden for at høre den sjællandske landmand Søren Vestergaard fortælle om sin mangeårige og i sidste ende succesfulde indsats for at få renset op i Værebro Å. En kamp, der bl.a. lykkedes takket være fundet af en gammel, værdifuld, hydraulisk rapport – der ellers var blevet hemmeligstemplet som følge af “personfølsomme oplysninger”.

Tilhørerne i messecentrets lokale K1 blev dermed klogere på, hvordan man med tålmodighed, stædighed, et hav af klagesager (og Bæredygtigt Landbrugs hjælp) kan få kommunale politikere og embedsfolk i både tale og i aktion med henblik på effektiv grødeskæring.

Slut med oversvømmelser

“Få styr på data, og find eventuelt en geolog, der kan samle og bearbejde data. Man kan ikke dokumentere sig ud af det her, hvis man ikke har fakta på plads”, konkluderede Søren Vestergaard.

Han tilføjede, at flere embedsfolk blev så trætte af det lokale ålaug, at de opsagde deres job. Dét affødte højlydte klapsalver fra de fremmødte ved torsdagens BL-møde.

“Vi havde tidligere mange voldsomme oversvømmelser. Det har vi ikke længere – trods et vådt efterår”, lød det fra den 48-årige planteavler.

Bæredygtigt Landbrugs chefjurist Nikolaj Schulz fortalte efterfølgende også om (vand)kampe – og berettede bl.a. om retsopgøret i forhold til vandområdeplanerne samt de mindre juridiske slag ude i det ganske land:

“Sig fra! I skal eksempelvis overveje at nægte myndighederne adgang, medmindre de tager samtlige målinger. Vi skal nok hjælpe – Bæredygtigt Landbrug slipper aldrig vandløbskampen!”, sagde chefjuristen – og blev suppleret af kommentarer fra bl.a. Erik Ugilt Hansen, Peter Kiær og Gustav Schroll.

En trussel mod produktionslandbruget

Bæredygtigt Landbrugs direktør Hans Aarestrup gav en status på oprøret mod de nye efterafgrøder og understregede endnu engang, at BL går ind for at så efterafgrøder, hvor der ikke er vintersæd. Direktøren nævnte udover BL’s pres på medier og politikere også den spørgeskema-undersøgelse, foreningen har sendt ud til medlemmerne.

“Vi kommer aldrig ned på de 44.700 tons kvælstof, der er målsætningen. Og vi afliver produktionslandbruget, hvis vi fortsætter med blindt at øge de virkemidler, som vi har konstateret ikke virker”, forklarede Hans Aarestrup.

Du kan læse mere indgående om spørgeskema-undersøgelsen i artiklen HER – hvor der i bunden er links til Bæredygtigt Landbrugs øvrige reaktioner på regeringens seneste efterafgrøde-krav.

Masser af besøgende på messestanden

Der har både onsdag og torsdag været livlig trafik på Bæredygtigt Landbrugs stand på NutriFair-messen.

“Aldrig tidligere har vi haft så mange besøgende – og heldigvis har vi også fået en hel del nye medlemmer, så vi nu er endnu flere, som bakker op om kampen for bedre rammevilkår for landbrugserhvervet”, fortæller Bæredygtigt Landbrugs formand Flemming Fuglede Jørgensen.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk (tekst) og Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk (foto)

Scroll to Top