bakkede-marker-sjaelland-marts-2014-hjemmeside

Nej tak til arealbegrænsning på hjortejagt

07. maj 2020 / Af

Fra år 2022 kan der overalt i landet komme arealbegrænsninger på jagt på kronhjorte og dåhjorte.

Der lægges således op til, at jægere med et jagtareal, der opfylder jagtlovens minimumskrav, får ret til at nedlægge én hjort pr. jagtsæson – og at det kræver et jagtareal på 100 hektar yderligere for at skyde den næste kronhjort, 200 hektar for at skyde to hjorte og så videre. For dåhjorte anbefales en arealbegrænsning på 50 hektar.

BL-direktør: Ikke rimeligt

”Med arealbegrænsning på dåhjorte og kronhjorte griber man i dén grad ind i lodsejernes ejendomsret. Vi har hele vejen igennem sagt, at det ikke er rimeligt at lave begrænsninger i forhold til, hvad eksempelvis en landmand må foretage sig på egen jord – hvis man i øvrigt har de nødvendige tilladelser”, siger Hans Aarestrup, direktør i Bæredygtigt Landbrug.

Det er Vildtforvaltningsrådet, der har indsendt en anbefaling til miljøminister Lea Wermelin (S) om fremtidigt at supplere forvaltningen af hjortevildt med arealbegrænsninger. Det skyldes angiveligt behovet for at sikre bedre køns- og aldersfordeling i hjorteflokkene. Der bliver simpelthen skudt for mange hjorte og især ældre hjorte og for få hinder og kalve.

Landmand: Vi er nødt til at råbe op!

Landmand Knud Marrebæk fra Vestervig er formand for og medstifter af en lokalafdeling i Thy-Mors af Dansk Land og Strandjagt – et alternativ til Danmarks Jægerforbund. Svineproducenten er også medlem af Bæredygtigt Landbrug og mener, at udfordringen med en skæv alders- og kønsfordeling i hjorteflokke kan løses ved at fjerne brunstjagten. Men denne ”Thy-model” er der åbenbart ikke lydhørhed overfor i Vildtforvaltningsrådet.

”Vi er nødt til at råbe op, ellers bliver arealbegrænsningerne bare trukket ned over hovedet på os”, fortæller Knud Marrebæk, som også forleden udtalte sig om sagen til avisen Landbrug Nord.

”Det er jo fakta og logik, at hvis ikke man må gå på brunstjagt, og hjortene er sværere at komme til, så vil man også skyde færre. Og dem, der er, vil blive ældre. Samtidig vil man stadig gå på jagt og dermed skyde flere kalve og hinder”, tilføjer han.

Knud Marrebæk mener, at man bare kan kigge på Thy-modellen fremfor at sætte gang i et stort embedsværk og bureaukrati.

Kun jægerne er imod indstillingen – L&F er for

Alle repræsentanter i Vildtforvaltningsrådet – med undtagelse af Danmarks Jægerforbund – bakker op om forslaget vedrørende arealbegrænsninger. Hvilket betyder, at både Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Dansk Skovforening, Friluftsrådet og minsandten også Landbrug & Fødevarer støtter indstillingen.

”Dét kommer virkelig bag på mig – at L&F, hvis medlemmer jo også lægger jord til kronvildt fra statsskovene, dermed blåstempler denne indgriben i ejendomsretten. Men forhåbentlig ved Bæredygtigt Landbrugs medlemmer, hvor de har os i denne sag”, lyder det fra BL-direktør Hans Aarestrup.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk