Kære udvalgsformand, fej for egen dør – inden du hænger et helt erhverv ud!

Knud Jeppesen gør sjællandsk kommunalpolitiker opmærksom på kommunes massive udledning af urenset spildevand

20180301baeredygtigt-personale031

Af Knud Jeppesen, moderne landmand, Tørringvej 30, 7300 Jelling

Svar til Helle Jessen (S), formand for teknisk udvalg i Næstved Kommune, som havde et indlæg i dagbladet Sjællandske den 20. juli:

Helle Jessen, du er ude med hård kritik af landmændene, fordi de den senere tid har gjort opmærksom på de mange overløb af urenset spildevand fra kommunerne, der foregår rundt i hele landet. Ca. 4.400 steder med overløb af urenset spildevand i Danmark.

Urenset spildevand der svarer til 60 lastbiler dagligt

Men du siger, at i Næstved ”udledes der ikke store mængder urenset spildevand”.

Nå.

Når man ser på jeres egne tal, så har I altså 80 overløbssteder rundt i kommunen, hvor der udledes urenset spildevand direkte ud i vandløb og i fjorden. Og der er altså lukket omkring fire millioner kubikmeter urenset spildevand ud over de seneste fem år. Det er over 60 lastbiler om dagen. Hver dag – året rundt.

Kvælstof er ikke synderen

Du nævnte, at ”fra overløb ender 3,2 t kvælstof i fjorden”. Nej, de 80 steder lukker ca. 5-6 tons kvælstof direkte ud i naturen om året. Men det er ikke kvælstof, der er den store synder. Det er alt det organiske stof (lort, miljøfarlige stoffer, hormon- og medicinrester), der smutter med ud. De seneste fem år er det over 400 tons, der ender ude i fjorden.

Det værste er næsten, at der er så store fejl i jeres data. Hvis vi landmænd sjuskede bare en brøkdel med vore indberetninger, så fik vi store bøder. Der er indberettet mange overløb med urenset spildevand, hvor indholdet af affaldsstoffer er indberettet meget mindre pr kubikmeter end det, der kommer ud af renseanlægget. Hvorfor så rense? Så reelt er forureningen meget større, end tallene viser. Hvert år – uden det har konsekvenser!

Der er godt nok tit skybrud i Næstved, skal jeg love for!

Du påstår også, at overløb ”sker ved voldsomme skybrud”.

Nå.

Seks af overløbsstederne har overløb mere end en gang om ugen. Det værste sted har haft overløb 93 gange sidste år. Der er godt nok tit skybrud i Næstved og omegn!

Så hvem er lige pinlig og går langt for ikke at fortælle sandheden om forurening af vores fælles miljø? Måske også lidt pinligt, at formanden for teknisk udvalg i Næstved hænger et helt erhverv ud, når hun ikke er bedre orienteret om det, hun selv har ansvaret for.

(Indlægget er også sendt som læserbrev til dagbladet Sjællandske. Skribenten er æresmedlem af Bæredygtigt Landbrug og har sagt god for, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside. Også Bæredygtigt Landbrugs næstformand Gustav Garth-Grüner har skrevet om denne sag – dét indlæg kan du læse via linket HER).

2 kommentarer til “Kære udvalgsformand, fej for egen dør – inden du hænger et helt erhverv ud!”

  1. Carsten Ørnskov

    Ja fakta er bare så træls at få i hovedet, så stem du bare bare på Helle Jessen igen. Iøvrigt så glemte du lige at sende den beklagelse som Knud Jeppesen kom med om opvasketabs. Han beklagede ordvalget, men selve essensen holder så meget.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top