Det gavner ingen at begå kollektivt selvmord i klimaets navn

Det gør kun Danmark fattigere og ikke kloden bedre at flytte fødevareproduktionen til andre lande, skriver Europa-parlamentariker Søren Gade

gade-4

Af Søren Gade (V), medlem af Europa-Parlamentet

Vi har alle sammen måske nok vidst det inderst inde.

Målsætningen om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 pct. på ti år bliver meget svær at nå. Forleden blev det så en tilståelsessag for klimaminister Dan Jørgensen, som endelig havde fået øjnene op for virkeligheden.

Sagen er den, at regeringen netop har indgået en aftale med den danske cementproducent Aalborg Portland om, at virksomheden binder sig til at nedbringe deres CO2-udledning med 30 pct. frem til 2030.

Umulig målsætning

Forstå mig ret. Jeg synes, det er en rigtig god aftale, som er indgået, og det er godt, at danske virksomheder tager et ansvar for, at vi sammen bekæmper klimaforandringerne ved at omstille til mere bæredygtig produktion.

Men faktum er bare, at når en virksomhed som Aalborg Portland indgår den aftale, så har regeringen de facto også accepteret, at målsætningen om at nå 70 pct. CO2-reduktion i 2030 i Danmark nærmest er en umulighed. For når Danmarks største CO2-udleder kun kan nedbringe med 30 pct. på ti år, hvordan har man så tænkt sig, at bønderne, bilerne og det øvrige samfund kan reducere med over 70 pct.?

Medmindre vi har tænkt os at tvinge danske lønmodtagere i landdistrikterne ud af bilerne, flytte fødevareproduktionen til lande, der ser stort på klimaudfordringen, og lukke danske virksomheder, så får vi meget svært ved at nå klimamålet.

Realisme er også vigtigt

Det er ikke, fordi jeg mener, vi ikke skal stræbe efter at nå så langt som muligt. Vi skal som et land i førerposition naturligvis være ambitiøse og sætte høje mål. Men vi skal også være realistiske.

Danmark udleder 0,1 pct. af klodens samlede CO2. Om vi så slukker for vores radiatorer, stiller bilerne, og sidste mand lukker og slukker for Danmark, så kommer det ikke til at kunne ses på klodens samlede CO2-udledning. For verdens lande vil også fremover efterspørge cement, forbrugsgoder og fødevarer.

Bliver vi ved med at pålægge vores danske virksomheder konkurrenceforvridende nye skatter og afgifter, så flytter vi jo bare produktionen – og arbejdspladserne – til andre lande. Det siger sig selv, at sådan redder vi altså ikke kloden.

Nej tak til at udkonkurrere Danmark

Derfor appellerer jeg også til, at fornuften kommer til at sejre. Vi skal stoppe med kun at piske os selv og i stedet begynde at lægge vores kræfter, hvor det virkelig batter. I internationalt regi – herunder naturligvis i EU.

Det nytter ikke noget, at Danmark halser derudaf uden at have de andre lande med. Derfor er det min opfordring, at klimaministeren kæmper for så høje klimamål i EU som overhovedet muligt, så danske virksomheder ikke udkonkurreres af Danmarks egne urealistiske klimamål. For det batter reelt mere at skubbe EU’s klimamål fra 55 til 56 pct. end at flytte danske klimamål fra 60 til 70.

At piske os selv redder ikke kloden

Vi kan godt i klimaets navn, og for at nå nogle øjensynligt urealistiske mål, piske os selv ved at nedlægge danske arbejdspladser og lukke vores virksomheder. Men det redder ikke kloden. Det gør kun Danmark fattigere.

For imens vi begår kollektivt selvmord i Danmark, så rykker produktionen af fødevarer eller byggematerialer bare til andre af verdens lande.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier, du kan eksempelvis læse Fredericia Dagblads netudgave via linket HER. Skribenten var hovedtaler på Bæredygtigt Landbrugs generalforsamling i 2018, hvilket du kan læse mere om HER, og han har givet tilladelse til, at dette læserbrev gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top