Hvis lavbundsjord udtages, skal landmanden have en ordentlig betaling!

Hverken Bæredygtigt Landbrugs direktør eller Folketingets store oppositionsparti er imod udtagning af lavbundsjord, hvis landmanden kompenseres på rimelig vis

Bonnesen

Lavbundsjord skal forvandles til klimavenlig natur, hvis det står til den socialdemokratiske regering og dets røde flertal i Folketinget, der afsætter 600 mio. kr. over tre år. Og det er faktisk ikke et udspil, der vækker modstand hos hverken Bæredygtigt Landbrug eller det store oppositionsparti, Venstre.

Bæredygtigt Landbrugs direktør Hans Aarestrup forklarer, at staten er velkommen til at købe al den landbrugsjord, man vil – til markedsprisen.

”Så længe bonden får en ordentlig betaling, er alt i princippet til salg”, lyder det fra Hans Aarestrup.

Frivillighed er et must

Nogenlunde samme melding kommer fra Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen:

”Landmanden skal naturligvis kompenseres for de tab, han måtte have. Men det er meget vigtigt for os, at det her sker ad frivillighedens vej. Det hele skal tage udgangspunkt i en god dialog med de berørte landmænd. I så fald ser vi positivt på det – og udspillet her er da også en direkte forlængelse af det, den tidligere regering satte gang i”, siger Erling Bonnesen til Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside.

At 200 mio. kr. om året så næppe fjerner ret megen landbrugsjord fra landkortet, er en anden sag.

Vigtigt at kunne dyrke jorden intensivt

Hans Aarestrup understreger dog, at en anden pointe er særdeles vigtig, hvis man virkelig vil omlægge lavbundsjord med landbrugsdrift til egentlige naturområder:

”Skal vi have lidt mindre landbrugsjord i Danmark, nytter det altså ikke, at vi ikke må dyrke den tilbageværende (og robuste) jord tilstrækkeligt intensivt, det gælder i forhold til både gødning og pesticider. Vi har en forpligtigelse til herhjemme – med god landbrugsjord og lavt klima- og miljøaftryk – at producere så megen mad som muligt”, forklarer Bæredygtigt Landbrugs direktør.

Erling Bonnesen er enig, understreger han overfor Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside:

”Dét kan jeg kun give Bæredygtigt Landbrug ret i. Der skal naturligvis kunne drives landbrug på effektiv vis på de gode, høje og stærke jorde”, siger Venstre-ordføreren.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.