Massiv opbakning til grundlovs-hyldest

Bæredygtigt Landbrugs næstformand er dybt rørt efter lørdagens demonstrationer, hvor tusindvis af landmænd, fiskere og andre danskere valfartede til København og Aarhus

Demonstration på Langelinje 2

”Jeg er virkelig rørt efter den fantastiske manifestation, som dette har været. Det var ikke bare landmænd, fiskere og andre erhvervsfolk fra landet, som bakkede op. Rigtig mange byboere sluttede op, og det glæder mig helt vildt. Det her var vand, land og by, som stod sammen!”

Sådan lyder det fra Peter Kiær – planteavler, svineproducent og næstformand i Bæredygtigt Landbrug – efter lørdagens demonstrationer på Langelinie i København og Musikhuspladsen i Aarhus. Begge steder var flere tusind mennesker samlet, mens adskillige hundrede traktorer – og minsandten også 42 kuttere, hvad Langelinie angår – havde taget turen til de to lokaliteter.

Peter Kiær er også aktiv i græsrodsgruppen ”Oprør fra landet”, der denne weekend valgte at lade folkestyret hylde Grundloven. Initiativet skyldes ikke mindst den socialdemokratiske regerings ulovlige mink-massakre, der har sat spørgsmålstegn ved grundlaget for beslutningerne i det danske demokrati anno 2020.

Peter Kiær holdt selv tale ved hovedstads-udgaven af ”Folkestyret hylder Grundloven”, og det samme gjorde politikere som Pernille Vermund (NB), Pia Kjærsgaard (DF), Rasmus Jarlov (K), Sophie Løhde (V), Erling Bonnesen (V) – og minsandten ingen ringere end tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der som det store scoop og helt uden forudgående varsel i offentligheden indtog scenen på Langelinie.

”Tænk at lægge et helt erhverv dødt uden at tænke over, om man havde hjemmel til det”, sagde Lars Løkke bl.a.

”I et demokrati tager man ikke magten, der får man magten. Så det er op til Folketingets medlemmer at tage noget af den tilbage”, tilføjede han – med store klapsalver til følge.

Også i Aarhus var Bæredygtigt Landbrug flot repræsenteret i rækken af talere, idet bestyrelsesmedlem Ann Louise Worsøe Jørgensen fortalte om de mange andre grene af fødevareerhvervet, der med frygt har fulgt den seneste tids ”minkgate”. I Aarhus var der ligesom i København veltalende politikere på plakaten, nemlig Inger Støjberg (V), Alex Vanopslagh (LA), Lise Bech (DF), Lars Boje Mathiesen (NB) og Morten Thiessen (K). Sidstnævnte kritiserede i hårde vendinger, at militæret er blevet sat ind for at trumfe en ulovlig beslutning igennem overfor danske minkavlere.

”Jeg har selv været soldat. Og jeg skammer mig over, at dén uniform bliver misbrugt på dén måde”, som Morten Thiessen formulerede det.

Det største bifald i den jyske hovedstad tilfaldt dog den nu tidligere Brønderslev-minkavler Jan Ulrich, som på meget bevæget vis kunne skildre de seneste ugers mareridt.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug (tekst) og Jens Sillesen, jsi@baeredygtigtlandbrug.dk (foto)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top