Myndighedernes utilgivelige dyremishandling

Jeg har indtil nu været stolt af, at vi i Danmark havde den højeste dyrevelfærd i verden. De dyremishandlinger, det offentlige begår i forbindelse med minkaflivningerne, er ikke den stolthed værdig - skriver Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør

Jørgen Evald Jensen - tæt

Af Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Vandværksvej 28, 9800 Hjørring

I øjeblikket slagter myndighederne et helt erhverv – uden lovhjemmel. Det er en ting, der undergraver vores demokrati og opfattelse af staten. Om det er en rigtig beslutning eller ej, har jeg ikke viden til at afgøre.

Men måden, myndighederne arbejder på, er uanstændig og utilgivelig. Det vækker mindelser om fjerne tider og fjerne lande – som vi normalt ikke sammenligner os med. Da de kinesiske myndigheder sidste år brændte levende grise i Kina – var vi mange, der var forfærdede, og tænkte, at godt det ikke sker i Danmark.

Ikke en enkelt fejl…

Nu sker nøjagtig det samme i Danmark. Ikke bare med fødevaremyndighedernes billigelse – men på ordre fra dem, af deres ansatte, med deres retningslinjer og i talrige tilfælde med myndighedspersoner, der bortforklarer forholdene som en enkelt fejl.

Men der er ikke tale om en enkelt fejl, når levende mink ikke aflives ordentligt i aflivningskassen, fordi den er overfyldt, eller brugt forkert. Det er ikke en enkelt fejl, når levende mink kommer i containere med døde mink, så DAKA (destruktionsanstalten) er blevet nødt til at hyre jægere for at skyde de stadig levende dyr – og de dyr, der ikke rammes, brændes levende.

Det er ikke en enkelt fejl, når Fødevarestyrelsens folk ikke har de påkrævede aflivningscertifikater, og dermed slet ikke er uddannet til opgaven. Det var selvfølgelig aldrig gået for en minkavler.

Landmænd bliver straffet for meget mindre…

Hvis en landmand eller en chauffør begik bare en lille brøkdel af sådanne fejl, stod den på klækkelige bøder, fængsel og udskamning – af myndighederne. De blev retsforfulgt. Og her gjaldt ingen undskyldning – et enkelt fejltrin er nok.

Jeg har indtil nu været stolt af, at vi i Danmark havde den højeste dyrevelfærd i verden. De dyremishandlinger, det offentlige begår her, er ikke den stolthed værdig. De ansvarlige forklarer, det er en stor opgave. Ja. Men før man sætter en sådan stor opgave i gang overfor levende dyr, må man da vide, om man kan klare den indenfor landets love, regler og kodeks for dyrevelfærd.

Myndighedsterror

De ansvarlige for det her skal stilles til regnskab for den udåd, der er begået.

Det militære personel, der er udkommanderet af myndighederne til at overvåge de steder, hvor minkavlerne selv afliver (og hvor ovenstående forhold under ingen omstændigheder findes), har fået at vide, at de skal betragte det som en terroropgave – dog behøver de ikke bære våben.

Der er tale om myndighedsterror af værste skuffe. Føj.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Morgenavisen Jyllands-Posten. Hvis du abonnerer på avisen, kan du læse netversionen via linket HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.