Statsminister ringede selv til minkavlerne og bad dem fortsætte ulovlige aflivninger

En ny ”gransknings-kommission” skal se på regeringens håndtering af minksagen – og der er ikke udpræget enighed om, hvor stort et skridt det er…

lup1000

Mens systemet udmærket kendte til lovproblemerne, ringede statsminister Mette Frederiksen selv til minkavlerne og bad dem fortsætte de ulovlige aflivninger.

Sådan lyder dagens store afsløring i ”minkgate”. Det er minkavlernes formand, Tage Pedersen, som fortæller om sagen til TV2 – læs mere HER og HER.

“Alvorligt for Mette Frederiksen!”

Dermed har den netop nedsatte ”gransknings-kommission” endnu en vinkel at beskæftige sig med. Et folketingsflertal er blevet enige om en sådan kommission, hvilket du kan læse mere om i henholdsvis TV2’s, Ekstra Bladets, Landbrugsavisens og Maskinbladets dækning HER, HER, HER og HER.

Ifølge Danmarks Radios politiske kommentator Jens Ringberg er den nye kommissionsundersøgelse en noget mindre undersøgelse end den, de borgerlige havde forestillet sig og håbet på – læs mere HER. Til gengæld mener B.T.’s politiske redaktør Henrik Qvortrup, at kommissionen er en meget alvorlig nyhed for Mette Frederiksen – se dén analyse HER.

I øvrigt har Berlingske mere om den politimæssige del af skandalen, se HER.

Mens vi venter på EU…

I går, torsdag, skulle lovforslaget vedrørende hjemmel til forbuddet mod hold af mink have været behandlet, men det er blevet udskudt til foreløbig den 21. december. Lovforslaget gjaldt også statens ret til at give minkavlerne erstatning. Man venter stadig på en melding fra EU, lyder det. På et samråd gav ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, dog udtryk for, at regeringen tror på en snarlig løsning.

“Vi er af den overbevisning, at der kommer positive signaler fra EU nu. Og derfor mener vi, at det ligger tæt på at lave en aftale”, sagde han.

Læs Landbrugsavisens artikel HER.

Svær situation for minkavlerne

Imens venter minkavlerne – ret utålmodigt – på erstatningen, læs mere HER og HER. At det handler om mennesker, kan man forvisse sig om via historierne HER og HER om minkavlere fra henholdsvis Fyn og Djursland. En nordjysk minkavler fortæller, at han har valgt at beholde sine dyr, så længe minkhold i Danmark stadig er lovligt, se HER.

Mistet overblik

Myndighederne har mistet overblikket over de døde mink, se Landbrugsavisens artikel HER og Maskinbladets ditto HER.

Og så er Holstebro Kommune ifølge Effektivt Landbrug klar med en egentlig taskforce, der skal hjælpe de hårdt ramte minkavlere – se dén historie HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top