Bæredygtigt Landbrug vinder sag om krydsoverensstemmelse på §3

Praksis for samtlige landbrug er dermed lempet, fortæller advokat og chefjurist ovenpå retslig triumf

dommerhammer

Den danske stat har trukket følehornene til sig i en retslig tvist med Bæredygtigt Landbrug.

Det betyder ikke bare en sejr for den nordjyske landmand Morten Egekvist, som ellers i første omgang havde fået træk i landbrugsstøtten for at pløje et lille stykke eng op. Samtlige danske landmænd vil kunne nyde godt af afgørelsen – lyder det fra Bæredygtigt Landbrug.

”Den konkrete sag er ført, fordi vi skulle ændre praksis for alle landmænd. Det er lykkedes så langt, at sagen er vundet, og praksis for alle landbrug er lempet”, forklarer Morten Egekvists advokat Gert Lund fra Interlex Advokater.

Kæmper videre for indrømmelse

Han bakkes op af Bæredygtigt Landbrugs chefjurist Nikolaj Schulz, som kalder sejren principiel men forventer sig endnu mere:

”Vi er ikke i mål. Vi mangler den fuldstændige indrømmelse. Der er nemlig ikke hjemmel til at gennemføre krydsoverensstemmelse på §3. Vi bliver ved, indtil Miljø- og Fødevareministeriet indser, at indgrebet er både ulovligt og ugyldigt”, fortæller Nikolaj Schulz.

Sager på vegne af de få men til gavn for de mange

Sagen har baggrund i, at 440.000 hektar jord på såkaldt naturbeskyttede arealer for tre år siden blev belagt med KO. Det betyder, at landmænd eksempelvis skal overholde en række specielle miljøkrav for at få udbetalt landbrugsstøtte. Ifølge Bæredygtigt Landbrug er der imidlertid ikke hjemmel til at påføre KO på §3-arealer, og derfor valgte man at føre en sag for Morten Egekvist fra Rebild Kommune.

”Efterfølgende har Miljø- og Fødevareministeriet lempet praksis så meget, at Egekvist-retssagen meget belejligt forsvandt. Der er ingen som helst tvivl om, at det ene og alene er vores retsopgør, der har fået myndighederne på andre tanker. Det her viser nødvendigheden og betydningen af at have en interesseorganisation, der fører sager på vegne af de få men til gavn for de mange”, mener Nikolaj Schulz.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

(Ovenstående tekst er også sendt ud som pressemeddelelse til landbrugspressen, du kan eksempelvis læse Effektivt Landbrugs udgave HER samt Maskinbladets version via linket HER).

Scroll to Top