Bevidst kommunalt miljøsvigt

De færreste politikere og slet ingen myndigheder eller såkaldte miljøorganisationer ville høre på os, da vi råbte vagt i gevær - skriver BL-bestyrelsesmedlem om spildevandsskandalen

20180301baeredygtigt-personale023

Af Peter Rosendal, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Knudsbølvej 31, 6064 Jordrup

Den regionale tv-station TV Syd har de seneste dage dokumenteret, hvordan samtlige syd- og sønderjyske kommuner konsekvent misinformerer Miljøstyrelsen om deres spildevands-forureninger. Miljøskadelige stoffer løber ud i naturen og vandmiljøet, hver gang kloakkerne flyder over – og mange af episoderne indberettes vel at mærke ikke, sådan som loven foreskriver.

Bæredygtigt Landbrug har i årevis påtalt disse åbenlyse offentlige miljøsvigt. Også fordi danske landmænd uretmæssigt får skylden for det kommunale svineri, der skam finder sted over det ganske land.

De færreste politikere og slet ingen myndigheder eller såkaldte miljøorganisationer ville høre på os, da vi råbte vagt i gevær. Heldigvis er medierne nu vågnet op. Men det er dog horribelt at se myndighedspersoner – som hidtil har vendt det blinde øje til problemet – stå frem på tv og pludselig italesætte udfordringen som noget, der skal tages alvorligt.

Der er tale om et mangeårigt og bevidst forvaltningssvigt! Og vi får aldrig de bedste løsninger for naturen, så længe kommunale og statslige instanser ikke udviser den samme ihærdighed overfor offentlige lovovertrædelser som overfor landmændene.

Igen og igen er landbrugets kvælstof blevet udpeget som det gennemgående miljøproblem herhjemme, fordi den danske landbrugs- og miljøpolitik er baseret på myter og skrøner. Få nu foretaget de krævede fysisk-kemiske målinger i vandløbene, så politikken fremadrettet bygger på fakta og viden.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier, bl.a. Vejle Amts Folkeblad, Horsens Folkeblad og Fredericia Dagblad, du kan eksempelvis se Vejle Amts Folkeblads netversion via linket HER samt Effektivt Landbrugs udgave HER. De to første tv-indslag i den omtalte serie om kommunernes spildevands-forureninger kan du se HER og HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.