BL-næstformand var med til at nuancere klimadiskussion i radioen

Peter Kiær spillede en af hovedrollerne, da radioens P1 mandag eftermiddag var vært for en debat om landbrug og klima

peter-kiær-nummer-2

Det er korrekt, at dansk landbrug de seneste 30 år ”kun” har reduceret CO2-udledningen med omkring 17 procent. Men det har sine naturlige forklaringer:

”Vi har faktisk reduceret med 56 procent pr. produceret fødevare – men samtidig mangedoblet produktionen”, lød det fra Bæredygtigt Landbrugs næstformand Peter Kiær, da han mandag eftermiddag medvirkede i P1 Debat.

Hvad forbrugerne ønsker…

Emnet for radiodebatten var klimaet og ikke mindst det påståede klimanøl, som regeringen beskyldes for. Og Peter Kiær understregede, at der både i og udenfor Danmark er efterspørgsel efter danske fødevarer – der derfor fortsat bør produceres herhjemme med et internationalt set meget lavt miljø- og klimaaftryk.

”Vi producerer det, forbrugerne efterspørger”, som Peter Kiær formulerede det i radioprogrammet.

Han understregede desuden, at visse jorde kan være fornuftige at udtage i klimasammenhæng – men at debatten om eksempelvis lavbundsjorde ikke er så ligetil, som den ofte bliver fremstillet i medierne.

Socialdemokrat advarede mod klimaafgifter

Oplægget til mandagens radiodebat var, at det ifølge Klimarådet går alt for langsomt med at begrænse CO2-udledningen i Danmark. Flere af udsendelsens debattører mente, at regeringen er ude i et decideret vælgerbedrag og generationssvigt, og der var i P1 Debatten ikke ligefrem landbrugs-medvind at spore hos hverken tegner og klimaaktivist Anders Morgenthaler, Alternativets partileder Franciska Rosenkilde eller Caroline Bessermann fra Den Grønne Studenterbevægelse.

Det skal dog retfærdighedsvis tilføjes, at ikke kun Peter Kiær nuancerede mandagens debat. Venstres Tommy Ahlers understregede, at dansk erhvervsliv skam gerne vil gøre og allerede gør rigtig meget for klimaet. Og den socialdemokratiske ordfører Bjørn Brandenborg advarede mod, at klimaafgifter kan føre til lækage-problemer – altså at man blot flytter fødevareproduktionen til andre lande med et større klimaaftryk.

Du kan høre hele mandagens udgave af P1 Debat via hjemmesiden HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top