Bøvl med landbrugsforhandlinger kan føre til folketingsvalg

Den socialdemokratiske regering kritiserer Venstre for nølen i langstrakte forhandlinger - der nu officielt først genoptages efter sommerferien

folketinget-trappen

Skal man tro Ekstra Bladets politiske kommentator Joachim B. Olsen, kan de efterhånden særdeles langstrakte forhandlinger om en ny landbrugsaftale på Christiansborg føre til et snarligt folketingsvalg.

Interne magtkampe i blå blok er således blevet et problem for den socialdemokratiske regering. Og de kan blive så stort et problem for regeringen, at statsminister Mette Frederiksen forsøger at afgøre dem selv med et tidligt folketingsvalg.

Venstre tåler ikke kritik fra landbruget

”I regeringen frygter man for eksempel, at det bliver mere end svært at lande en landbrugsaftale med blå blok, og det er faktisk vigtigt for regeringen. Regeringen er på lange stræk mere enige med Venstre på landbrugsområdet end med sine støttepartier. Regeringen frygter, at Venstre er så svækket, at Venstre ikke tør indgå kompromiser med regeringen. Venstre er for svækket til, at man kan tåle kritik fra partiets bagland i landbruget. Hvis Venstre ikke tør være med, så er det tvivlsomt, om de konservative tør”, lyder det blandt andet i analysen.

Ordfører: Hvad vil Venstre?

Samtidig kritiserer den socialdemokratiske ordfører Anders Kronborg i Altinget Venstre for nølen i forhandlingerne – der på nuværende tidspunkt ikke ser ud til at munde ud i en aftale før engang i sensommeren eller til efteråret.

”Vi kunne godt tænke os at høre mere om, hvad Venstre egentlig vil. Vi hører kun om, hvad Venstre ikke vil”, siger Anders Kronborg til Altinget.

”Venstre bør åbent og ærligt fremlægge deres udspil og deres finansiering. Vi ved, at Venstre vil have flere penge på bordet. Men vi ved ikke, hvor mange penge der skal bruges, hvad de skal bruges på, og hvordan det skal finansieres”.

Tegner ikke til et bredt forlig

Den hårde kritik kommer i kølvandet på måneders forhandlinger, der ikke rigtigt har ført nogen vegne, hvilket i sidste uge fik konflikterne – om særligt kvælstofindsatsen – til at boble op til overfladen. Her meddelte Venstres chefforhandler Troels Lund Poulsen således til Information, at han ikke kan se et bredt forlig for sig. At regeringen må vælge, om den vil lave en aftale med rød blok eller blå blok.

Du kan læse mere på Ekstra Bladets hjemmeside HER og på det systemkritiske medie Indbliks platform HER samt – hvis du er abonnent – på Altingets hjemmeside i artiklen HER plus hos Effektivt Landbrug HER.

Torsdag eftermiddag blev det desuden officielt, at landbrugsforhandlingerne om en miljø- og klimaaftale er udskudt til efter sommerferien. Dét kan du læse mere om hos AgriWatch HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top