Stol ikke på manipulerende professor

Stiig Markager misinformerer igen om landbrugets betydning for vandmiljøet, skriver Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør

Jørgen Evald Jensen i mark

Af Jørgen Evald Jensen, faglig direktør, Bæredygtigt Landbrug, Vandværksvej 28, 9800 Hjørring

Det er både overraskende og trist, at en ellers seriøs avis som Avisen Danmark i onsdagens udgave bruger professor Stiig Markager som ekspert.

Professoren er gentagne gange taget i både politiserende, manipulerende og udokumenterede påstande. Og om mindre end et par uger skal han minsandten i retten i Hillerød, anklaget for injurier for falske udsagn om landbrugets kvælstofudledninger!

Det er da også kendetegnende for citaterne i onsdagens artikel, at Stiig Markager – bemærkelsesværdigt nok – helst ikke vil kigges i kortene og vurderes af eksterne forskere.

Det skyldes nok, at andre indenlandske og udenlandske eksperter utvivlsomt vil kunne belære Aarhus-professoren om, at spildevand udgør en meget større andel af kvælstofudledningen i sommerhalvåret – det tidspunkt på året, hvor kvælstof har størst betydning for algevæksten i fjordene. Kvælstofudledninger fra det dyrkede areal er størst i det sene efterår og om vinteren og kan derfor ikke alene udpeges som syndebuk, når vi taler om miljøudfordringer i vandmiljøet.

(Indlægget er også sendt som læserbrev til Avisen Danmark).

3 kommentarer til “Stol ikke på manipulerende professor”

 1. Kurt Aggesen

  Kvælstofbakterier går i dvale ved 4 grader Celcius, hvorved der ejheller sker udvaskning om vinteren.

 2. Torben+Lindholst

  Til orientering kan artiklerne i Avisen Danmark læses her.
  Det er i øvrigt nogle seje gutter der er ansat på SEGES, som ved så meget mere end en forskningsorganisation, der har arbejdet med emnet i ca. 40 år. De har i 2017 fået deres arbejder vurderet ved en såkaldt second opinion.
  Håber ikke at de er atl for dyer de gode folk i SEGES, de skulle jo nødigt belaste et i forvejen trængt erhverv med undersøgelser og rapporter som er gratis til rådighed andre steder.

  https://avisendanmark.dk/artikel/forsker-saver-ny-kv%C3%A6lstofanalyse-fra-landbruget-midt-over-%C3%A6ndrer-intet-i-det-store-billede

  https://avisendanmark.dk/forside/2021-06-01/#milj%C3%B8minister-om-nye-vilde-forureningstal-fra-landbruget-de-kommer-ikke-med-i-landbrugsforhandlinger

 3. Det synes som om at “Århusforskerne” ikke er klar over, at N-udledningerne om foråret fra bl.a. landbrugsjorder, sætter gang i livet i vandmiljøet, og desuden af nitrat afgasser i vandmiljøet i løbet af ca. 2 måneder. Faktisk er der kvælstofmangel i vandmiljøet om sommeren.
  At landbrugets andel af “N-belastningen” totalt anddrager ca. 10% totalt som ” N-eksperterne” fokuserer på synes at antyde, at den skarpe kritik som det udenlandske panel kritiserede DMU for i år 2000, ikke rigtig har haft nogen effekt!
  Panelet var for resten udpeget og betalt af DMU, der åbenbart ser bort fra deres kritik.
  Ar forskere indenfor DMU fandt en løsning på hvordan vandmiljøet afgasser nitrat i løbet af kort tid til ren kvælstof som indgår i atmosfæren, det har “Århusforskerne” ikke rigtig fået fat i.
  Min mening er den, at Århusforskerne er fejlanbragt.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.