Landbrugsfjendtligt udspil fra regeringen

Regeringen mangler ambitioner - både på landbruget og miljøets vegne, mener formand for Bæredygtigt Landbrug, Peter Kiær

peter-kiær-nummer-1

Af Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug

Det er et meget skuffende udspil, som regeringen og landbrugets minister, Rasmus Prehn, er kommet med. Det lader til, at regeringen ikke vil investere i grøn, dansk fødevareproduktion, men vil lade landbruget sejle i ufinansierede røde forslag, der overhovedet ikke gavner miljøet.

Regeringen foregøgler, at man vil bruge 22 mia. kroner frem til 2030 på klima og miljø, men det er i høj grad landbrugets egne penge, som man blot flytter rundt på i en form for kreativ bogføring. Hvor er de friske penge, som man vil investere i at løse fremtidens udfordringer med at omstille til en grønnere fødevareproduktion?

Regeringen lægger op til at nedlægge store dele af dansk landbrug til trods for løfter om det modsatte. Et krav om en mindsket udledning af kvælstof på 10.400 tons fra landbruget i 2027 er et krav om afvikling af dansk landbrug. En reduktion i den størrelsesorden vil ikke bare koste tusindvis af arbejdspladser, men også udpine landbrugsjorden og ødelægge kvaliteten af danskproducerede fødevarer. Vi vil ikke kunne producere brød eller øl ud af det korn, vi høster, hvis der skal gennemføres en sådan reduktion. Kornet vil dårligt nok kunne bruges til svinefoder, og det vil bidrage til en større import af sojaskrå.

Regeringen er kommet med et rent feel good udspil. Der er simpelthen ikke fagligt belæg for, at det hjælper på klima og miljø.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top