Regeringens politik må ikke forstyrres af realiteter

Regeringen dyrker et mantra om at udvide økologien på trods af, at denne produktionsform ikke er sagligt begrundet

Poul Vejby-Sørensen

Af Poul Vejby-Sørensen, cand.agro., ekstern rådgiver, Bæredygtigt Landbrug

Selv om regeringens støttepartier længe har presset på for at få udviklet en officiel database, der kan måle fødevarers klimaaftryk og bane vejen for et egentligt klimamærke til vejledning af forbrugerne, ja så blev der ikke sat penge af på finansloven til denne opgave.

Hvorfor mon ikke?

Jo, regeringen dyrker et mantra om at udvide økologien på trods af, at denne produktionsform ikke er sagligt begrundet, men hovedsagelig bygger på gamle politiske opfattelser, der ikke kan underbygges af reel forskning. Der kan ikke påvises kvalitetsfordele ved økologiske produkter.

Derimod kan der dokumenteres væsentlig større klimabelastning, hovedsageligt fordi arealkravet til økologisk produktion er langt større end til almindelig moderne fødevareproduktion.

Denne kendsgerning er det hidtil lykkedes regeringen at ignorere. Men en egentlig officiel database ville afsløre situationen.

Det er nok heller ikke uden grund, at Økologisk Landsforening konstant har modarbejdet et klimamærke.

Den politiske metode er åbenbart den samme: Uanset om det gælder grundvandsbeskyttelse eller klima, lukker man øjnene for realiteterne og bekæmper nogle konstruerede problemer.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i den trykte udgave af avisen Effektivt Landbrug).

Scroll to Top