En dansk ko eller gris er mest klimavenlig

En national CO2-afgift vil skade det globale klima, fordi den danske husdyrproduktion dermed skubbes til udlandet

Peter Kiær på Ledreborg

Af Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

Burde politikere ikke arbejde for, at fødevarer bliver produceret med den mindst mulige miljø- og klimapåvirkning?

Ikke i Danmark, åbenbart. For her forbereder folkevalgte fra begge politiske fløje en CO2-afgift, der vil gøre bl.a. svine- og mælkeproduktionen herhjemme væsentligt dyrere – og uden tvivl vil medvirke til, at store dele af dansk landbrugsproduktion må lukke. Da den internationale efterspørgsel efter disse madvarer ikke mindskes af dén grund, vil koen og grisen altså i stedet skulle gøre sit arbejde i eksempelvis Polen, hvor aftrykket på miljø og klima er meget større.

Hvem har gavn af det? Ikke moder jord, i hvert fald!

Det internationalt anerkendte, amerikanske institut World Ressources Institute har sammenlignet landes produktion af svinekød og mælkeprodukter og har konkluderet, at Danmark ligger helt i front, når det handler om klimavenlighed indenfor svinene, mens vi indtager tredjepladsen, når det gælder klimaeffektivitet indenfor mælkeproduktion.

I øvrigt er Danmark også internationalt foregangsland, når det handler om landbrugsforskning og ikke mindst udvikling af klimarigtigt kød. Hvordan skal vi kunne fortsætte med det uden et fortsat stort husdyrbrug?

Lad nu være med – også via en ny uintelligent CO2-afgift – at overregulere dansk landbrug. Vi risikerer blot at gøre det globale klima en bjørnetjeneste.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse dagblade samt i landbrugspressen, du kan eksempelvis læse Dagbladet Holstebro-Struers og Folkebladet Lemvigs tekster HER og HER, Effektivt Landbrugs webversion HER samt Maskinbladets onlineudgave via linket HER. Også den systemkritiske hjemmeside Indblik bringer læserbrevet, dog med en anden overskrift, se linket herunder).

Politikerne risikerer at gøre klimaet en bjørnetjeneste, hvis de indfører en CO2-afgift

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.