Hov – efterligninger af kød er slet ikke sundere!

Verdenssundhedsorganisationen WHO kritiserer såkaldt plantebaserede fødevarer for bl.a. sukker- og fedtindhold

gris-i-halm

Vi mangler basal viden om de kopiprodukter, der er sat i verden som et alternativ til kød- og mejerivarer.

Sådan lyder det ifølge Maskinbladet fra verdenssundheds-organisationen WHO’s europæiske kontor. I notatet Plant-based diets and their impact on health sustainability and the environment råber WHO vagt i gevær i forhold til de plantebaserede efterligninger, der slet ikke ser ud til at være sundere end kød og mælk.

WHO peger på, at specielt to forhold er problematiske og bør undersøges nærmere; det gælder dels graden af forarbejdning, dels indholdet af næringsstoffer i produkterne. Mange af de plantebaserede kopier af kød og mælk er det, man kalder ultraprocesserede fødevarer, altså fødevarer der har været igennem mange forarbejdningstrin, før de havner i køledisken. Samtidig indeholder de ofte stivelse, sukker, fedt og forskellige proteinfraktioner og er desuden ofte tilsat farve- og smagsstoffer.

Ifølge Bæredygtigt Landbrug er betegnelsen plantebaserede fødevarer i øvrigt misvisende, hvis der her henvises til kopiprodukterne. Eksempelvis svinekød er således også plantebaseret, hvis nogen skulle være i tvivl, idet grisene jo rent faktisk fodres med bl.a. korn.

Du kan læse mere i Maskinbladets artikel HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.