Sjælland summer igen – og der bliver flere og flere blomsterstriber

BL-medlems initiativ er nu så omfangsrigt, at et flere meter bredt bælte af blomsterstriber kunne strække sig fra Helsingør i nord til Vordingborg i syd – og retur

MØDE blomsterstribe på Ryegaard Gods

Den sjællandske landmand – og medlem af Bæredygtigt Landbrug – Ole Christiansen tog for en håndfuld år siden initiativ til et projekt, der virkelig har vokset sig stort. #SjællandSummer handler om at skabe naturstriber på markerne og vel at mærke engagere sjællænderne i arbejdet med at styrke biodiversiteten. Og der er så sandelig blevet rift om blomsterstribe-projektet.

”Denne gang får vi blomsterstriber nok til, at et to til tre meter bredt bælte kunne strække sig fra Helsingør i nord til Vordingborg i syd – tur/retur. Der er enormt stor opbakning fra både by og land”, fortæller Ole Christiansen til Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside.

Godt for både dyreliv og image

Landmanden fra Gadstrup ved Roskilde vil gerne vise, at det ikke kun er på det overordnede, generelle plan, at fødevareproducenterne herhjemme tager særligt hensyn til faunaen, men at også konkrete projekter skabt af landmændene er med til at styrke biodiversiteten. I samarbejde med DSV Frø, Danmarks Biavlerforening, seniorkonsulent Jørgen Lundsgaard, journalist Jakob Tilma fra Maskinbladet og ikke mindst en gruppe engagerede landmænd tilbyder han igen i år alle interesserede at afhente frø med henblik på at skabe også flerårige blomsterstriber, hvor det kan lade sig gøre.

”Det er en enorm tilfredsstillelse at skabe al den flora og fauna og variation i det åbne land, så vi øger fødegrundlaget for små dyr, der samtidig danner fødegrundlag for andre dyr og insekter”, lyder det fra Ole Christiansen.

”Antallet af agerhøns, fasaner, vilde bier og et hav af andre insekter er vokset helt vildt her på min bedrift i de år, jeg har haft disse blomsterstriber. Der er blevet mere levende hele året. Og så er projektet selvfølgelig også tænkt som en imagekampagne i forhold til landbruget og ikke mindst de konventionelle landmænd, som så mange mennesker forbinder med så meget andet end biodiversitet”, tilføjer han.

Totallækkert for insekterne

Frøblandingen fra #SjællandSummer er ifølge initiativtagerne til gavn for både insekter, bier, sommerfugle, fugle, vildt, naturen og såmænd også de mennesker, som involverer sig i projektet. I år er klinte og katost føjet til listen over arter i blandingen, der også består af boghvede, honningurt, solsikke, oliehør, blodkløver, rødkløver, hvidkløver, kællingetand, gul stenkløver, cikorie, hjulkrone og lucerne.

”Blandingen er virkelig blevet både redesignet og toptunet i år. Ifølge Jørgen Lundsgaard, som står for blandingen, er de to nytilkomne arter i dén grad totallækre for insekter”, fortæller Ole Christiansen.

Der er to kilo i hver frøblandings-pose, der hver især skulle kunne dække et område på omkring 1.000 kvadratmeter.

Du kan se mere om projektet #SjællandSummer på facebooksiden HER, hvor der også kan bestilles frøblandinger helt frem til påskedagene.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.