BL-æresmedlem tager endnu en kamp for landbruget i radioprogram

Jelling-landmanden Knud Jeppesen medvirker i påske-podcasten ”Lev med det” om bl.a. pesticider og drikkevand

knud-1

”Det er hysteri – folk er forskrækket over noget, der ikke er der!”

Knud Jeppesen – landmand og æresmedlem af Bæredygtigt Landbrug – forstår som sædvanlig at tale, så folk forstår det, når han her i påskedagene medvirker i podcastserien ”Lev med det”.

Sådan godkendes sprøjtemidlerne

Det er radioens P1, der i tre programmer sætter fokus på forskellige miljøudfordringer. Første afsnit handler om PFOS i oksekød. Andet afsnit om Dragør, der angiveligt har opgivet at forsyne kommunen med drikkevand på grund af eksempelvis udledninger fra lufthavnen. Og så har tredje afsnit – hvor Knud Jeppesen altså medvirker – fokus på især landbruget i relation til pesticidrester og drikkevand.

De to radiojournalister Laura Overgaard Sørensen og Gitte Hansen har besøgt Knud Jeppesen og hans hund Kvik hjemme på gården i Sandvad lidt udenfor Jelling. Her fortæller han om de tilstødende stub-, hvede-, vinterbyg- og vinterrapsmarker og om, hvordan jorden dyrkes og sprøjtes. Knud Jeppesen er ligeledes god til på pædagogisk vis at berette om, hvordan moderne sprøjtemidler nedbrydes og godkendes og derfor på ingen måde er til fare eller risiko for drikkevandet. Og nej – forklarer han tålmodigt til de nysgerrige journalister – han er heller ikke bange for at arbejde med Roundup!

Planteavlskonsulent nuancerer programmet

I udsendelsen medvirker ligeledes bl.a. miljøminister Lea Wermelin (S), som heldigvis bruger en stor del af sin taletid på at fortælle om det meget effektive og strenge godkendelsessystem for pesticider, der findes i Danmark. Planteavlskonsulent og agronom Bente Andersen er i dén grad også med til at nuancere radioprogrammets vinkling.

Men kunstmaleren er skam nervøs…

Ellers er det ikke ligefrem videnskabelige udsagn fra hverken Miljøstyrelsen eller universiteterne, der præger radioudsendelsen. Til gengæld medvirker en kunstmaler, som på et helt udokumenteret grundlag er bekymret for drikkevandet.

”Man burde tænke mere på det etiske end på det økonomiske”, får kunstmaleren fra Nykøbing Falster lov til at udtale…

Podcasten skal dog have ros for at forlade radiostudierne og komme lidt ud i virkeligheden.

Du kan selv høre hele programmet – der varer en time og 10 minutter – via linket HER.

Knud Jeppesen er i øvrigt med i P1 Debat om nøjagtig samme emne tirsdag den 19. april kl. 12.15.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top