Opfordring til regeringen: Pas nu på landbruget!

Bæredygtigt Landbrugs faglige konsulent roser dog også regeringen for med nyt udspil at hjælpe landbrugets klimaregnskab

GF - Jens Lund Pedersen 1 2022

Af Jens Lund Pedersen, faglig konsulent, Bæredygtigt Landbrug, Skovvejen 65, 6640 Lunderskov

Regeringen vil med sin nye CO2-plan satse på udbygning af biogasanlæg. Det er både godt for Danmarks energiforsyning og for landbrugets klimaregnskab.

Landbrugsproduktion udleder hovedsageligt to forskellige klimagasser: Metan og lattergas.

Metanudledning stammer primært fra køernes bøvser og fra alle husdyrs gødning. En meget stor del af denne gødning går i biogasanlæg. Denne andel skal øges med regeringens nye plan. Det er særdeles positivt.

25 % af gasforbruget i Danmark er i øjeblikket baseret på biogas, langt hovedparten af råmaterialerne er husdyrgødning. Det betyder, at metanen fra husdyrgødningen udvindes i biogasanlæg, og udledningen minimeres. Samtidig erstattes fossil naturgas. Det fortrænger således Putins gas. Det giver en sikker klimagevinst. Denne gevinst kan øges betydeligt i de kommende år.

Samtidig arbejdes der intenst på at nedsætte metanen fra bøvser igennem avl og ved fodring. Husdyrproduktionen er hermed på rette klimavej.

Regeringen kunne også hjælpe med at reducere landbrugets udledning af lattergas ved ikke at ville forsumpe store dele af Danmarks arealer. Lattergas stammer hovedsageligt fra dyrkning af jorden. Reduktion af lattergasudledningen hjælpes bedst ved velafvandede marker og ved at dyrke jorden efter reglerne i godt landmandskab. Forsumpning vil derimod give øget udledning (og mindre biodiversitet).

Metan er en kortlivet gas, mens både lattergas og metan har en diffus udledning. Det er svært at lægge afgifter på disse biologiske processer. Man kan bruge metan konstruktivt i gasproduktionen. Lattergasudledningen reduceres bedst ved effektiv fødevareproduktion, der opsamler CO2. Øget forskning og udvikling på de enkelte landbrug vil fremme denne spændende udvikling – og samtidig sikre produktion af fødevarer og den ønskede biogas.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i både diverse dagblade samt i landbrugspressen, du kan eksempelvis læse Avisen Danmarks tekst HER, Effektivt Landbrugs webudgave HER samt Maskinbladets hjemmesideversion via linket HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top