Miljøstyrelsen er ligeglad med “menneskelig aktivitet”

Landbruget bør ikke pålægges stramninger på så meget som et kilo ekstra kvælstof, så længe afføring bare flyder direkte ud i Østersøen

knud-jeppesen-2

Af Knud Jeppesen, moderne landmand, Jelling

Endnu engang har Miljøstyrelsen (MST) total forkert fokus på vandmiljøet, især omkring Bornholm.

Det er jo fuldstændig til Klodshans at ville bruge nogle gamle modelberegninger om Bornholm uden menneskelig aktivitet og så kun tage kvælstofdelen med i ligningen. Utroligt, at MST ikke har opdaget, at der faktisk er meget rigtig menneskelig aktivitet på øen, og deres efterladenskaber har man slet ikke styr på. Og miljøministeren har for nylig sagt, at man vil undersøge landbrugets påstand om, at landbrugets kvælstof udledes i de kolde måneder og ikke om sommeren – men det har MST så ikke tænkt på.

Ingen sanktioner her

Men når det gælder de øvrige beboeres ”rigtige menneskelige aktivitet” fra toiletterne, ja så er der hverken sanktioner, stramninger af spildevandskrav, stop for ulovlige udledninger men derimod snyd med forkert oplyste tal.

MST er dem, der har tilsynspligt med spildevandet fra Bornholms Spildevandsselskab. Et job, de burde være fyret fra for mange år siden, for MST viser hvert år, at det magter de ikke.

Jeg har lige fået aktindsigt i de ny PULS-datatal for 2021 – altså de tal, hvor kommunerne har pligt til at indberette alle tal om deres renseanlæg og deres RBU. RBU står for ”regnbetingede udledninger”, dvs. alle de overløbsbygværker med urenset spildevand fra fælleskloakerede bydele (95 stk.) og alle udløb fra separatkloakerede bydele (90 stk.), der også udleder spildevand. Og alle RBU udleder til de små vandløb eller direkte ud i Østersøen, typisk i de små havnebyer.

Tallet er ti gange højere end normalt…

Og hvad siger 2021-tallene så – ja, fælleskloakeret har udledt næsten dobbelt så meget som året før. Dobbelt så stor mængde, over dobbelt så meget kvælstof, og næsten dobbelt så meget fosfor.

Men det, der giver næring til algevækst, er det iltforbrugende organiske stof (lort), som udledes i stor stil. Det er 10 gange højere i 2021 end alle de foregående år.

Det kan man da kalde ”fri udvidet menneskelig aktivitet” uden sanktioner. Og husk, at jo mere skidt der lukkes uden om renseanlæg, jo mere tjener kommunen på det.

Men landbruget hænges ud

Tænk, hvor meget ”larm” der er lavet af (stemmefiskeri) både hos politikere, politiske forskere og de halvgrønne NGO’er og ikke mindst miljøminister Lea Wermelin, ved at hænge landbruget ud i medierne, når de samme gammeldags beregninger har vist bare en lille smule ekstra kvælstof i vandmiljøet. Men når det gælder næringsstoffer fra den rigtige menneskelige aktivitet, er MST fuldstændig ligeglade. Der sker absolut intet.

Jeg har politianmeldt Bornholms Kommune tilbage i oktober 2020 til både MST og Ankestyrelsen, fordi kommunen i en aktindsigt har meddelt, at de ikke har de lovpligtige tilladelser til alle disse 185 RBU’er – steder hvor der udledes spildevand direkte ud vandmiljøet. Trods adskillige gange at have rykket for svar er der intet sket. Så disse ulovligheder fortsætter bare uhæmmet uden sanktioner af nogen art! Og der har været fejl i tallene fra alle overløbsbygværkerne hvert år i de seneste otte år. Tal, der er så nemme at gennemskue, at det kunne en 5. klasse have fundet. Men MST foretager stadig intet.

Er Bornholm fredet?

Nå, men den opmærksomme læser tænker nok, at det retter de op i de nye vandplaner, der er i høring, på samme måde som de strammer op over for landbruget.

Der står følgende: ”Vandløb: For Vandområdedistrikt Bornholm omfatter indsatsen:

Forbedret spildevandsrensning på ca. 323 ejendomme i spredt bebyggelse.

Søer: For Vandområdedistrikt Bornholm er der ingen indsatser.”

Nej, der skal IKKE strammes op i de nye vandplaner. INTET – altså 185 steder, der stadig kan lukke spildevand direkte ud, tilmed ulovligt. Det skriger jo til solskinshimlen over Bornholm – den ø Lea Wermelin er så stolt af at komme fra. Måske derfor den er fredet?

Nå jo, lige dem der bor ude på landet, her skal der selvfølgelig strammes op over for 323 landejendomme. For MST har en idé om, at kvælstof og fosfor udledes i voldsomme mængder, hvis der bor et par mennesker på en landejendom. Så de skal helst tilsluttes det ”offentlige” – de, der så slet ikke kan følge med og lukker det direkte ud. Men kvælstof og fosfor ”har ingen betydning”, når det kommer fra renseanlægget.

Virkeligheden kalder

Så kære Lea Wermelin og MST, nu er det slut med al den snak om nye skemaer og bedre tal. Virkeligheden kalder, og hvis man er miljøminister, består arbejdet i andet end at finde vilde blomster. Landbruget skal ikke pålægges stramninger på så meget som ét kilo ekstra kvælstof, så længe at ”de rigtige” menneskelige aktiviteter bare flyder direkte ud i Østersøen, og I ikke har styr på noget som helst, hverken tal, tilladelser eller sanktioner.

Det er simpelthen uværdigt overfor et af øens største erhverv. Måske turisterhvervet kunne være bange for rygter om, at der ikke er styr på spildevandet på Bornholm, og folk skal bade i deres eget lort som dem langs Øresund? Så hedder det måske ikke solskinøen længere?

På kortet ses de mange overløbsbygværker. 95 steder hvor der lukkes urenset spildevand direkte ud i Østersøen. Både ud i de små vandløb og direkte ud i de mange havne!

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i den trykte udgave af Effektivt Landbrug. Skribenten er æresmedlem af Bæredygtigt Landbrug og har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.