Landbruget har da masser af god vilje – har alle andre også det?

Læserbrevsskribent ”glemmer” ifølge Knud Jeppesen at nævne spildevandet i indlæg om forurening af fjorde og bælter

fjord-22.-juli-2013

Af Knud Jeppesen, moderne landmand, Jelling

Replik til Ole Klottrup, som har et indlæg i Vejle Amts Folkeblad den 27. juni.

Så er Ole Klottrup ude med det sædvanlige budskab fra Danmarks Naturfredningsforening om, at landbruget er skyld i alle dårligheder i naturen. I en verden, hvor der er optræk til mangel på fødevarer, er det for nogle mennesker og foreninger stadig det vigtigste at udstille dem, der arbejder for at lave så mange fødevarer så billigt som muligt på den mest klima- og miljøvenlige måde – som dem, der ødelægger det hele!

Hyklerisk at ville droppe den bedste landbrugsjord

De fleste har vist erfaret, at vores mad allerede er steget meget i pris, og vi ved også, hvem det rammer mest. Dem, der har mindst. Både i Danmark og hele verden.

Så er det da hyklerisk at stå og råbe op om at nedlægge noget af den bedste jord i verden til at producere fødevarer på, med nogle gamle gentagne floskler om at nu er det hele ved at uddø. Jeg kan da nævne, at vi herhjemme på gården aldrig har haft så mange rugende viber som i de seneste år, og de ruger altså på markerne. Der er masser af lærker, og der har aldrig været så mange rovfugle som nu.

Ingen er mere reguleret end landbruget

Ole Klottrup nævner, at ”i Danmark er der behov for regulering af landbruget – det sker ikke med erhvervets gode vilje”. Jeg kan oplyse, at der vist ikke findes noget erhverv, der er mere reguleret end landbrug. Men masser af tåbelige og ufaglige reguleringer fremmer jo ikke viljen. Nye afgrøder, der skal sås, før vi har høstet. Krav om sorte marker om vinteren i stedet for grønne klimavenlige marker. Mangel på næringsstoffer, så jorden udpines osv.

Hvad med kommunernes forurening?

Klottrup nævner også det ensidige, ”at det er et faktum, at fjorde og bælter er ved at uddø på grund af landbrugets udledninger”. Nå da, men at Fredericia lukker over 500.000 tons (300 lastbiler om ugen) urenset spildevand uden om renseanlægget direkte ud i Lillebælt og tjener penge på det, nævnes ”tilfældigvis” ikke. Faktisk er disse spildevandsudledninger steget med 15-20 % i 2021, selvom det har regnet lidt mindre, så det bliver åbenbart kun værre. Tungmetaller, medicin, fosfor, mikroplast, PFOS, coli- og tarmbakterier og ikke mindst iltforbrugende organisk stof (lort) udledes direkte i fjorden. Det kan vel ikke gavne de ”uddøende” fjorde og bælter…

Så her er der da brug for en regulering, men det sker nok ikke med kommunens gode vilje?

Lad os slå de gode viljer sammen

For øvrigt inddrages 10.000 hektar god landbrugsjord om året til veje, industri og nye boliger. Hvis man stoppede det, kunne der jo være natur her i stedet, men det er vel ikke med samfundets gode vilje?

Så lad os nu slå alle de gode viljer sammen og få lavet så mange fødevarer som muligt, bevare så meget natur og passe så meget på miljø og klima, som vi kan. Så kommer vi langt sammen.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Vejle Amts Folkeblad, du kan se avisens onlineudgave via linket HER. Det indlæg, der reageres på, kan du læse HER. Skribenten er æresmedlem af Bæredygtigt Landbrug og har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Scroll to Top