Man bør ikke bare kunne stjæle en anden mands afgrøder!

BMG-sagen handler i dén grad også om ejendomsret i forhold til korn og frø, og derfor kan landsretsdom få ubehagelige følger

Peter Rosendal med korn i forgrunden

Af Gustav Garth-Grüner, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, Sandbygaard, Sandbyvej 47, 4171 Glumsø

Grovvareselskabet BMG’s konkurs trækker tråde rundt i det ganske land. Og det er således ikke bare de landmænd, som er i klemme i sagen – men også deres mange kolleger – som i disse dage spændt venter på landsretsdommen.

Modparten påstår, at den såkaldte separatistregel ikke er opfyldt. Virkelig besynderligt, hvis man skal have sedler på tønder, sække og så videre for i denne moderne verden at kunne dokumentere, hvad der er dit og mit.

Herfra skal understreges, at vi landmænd altså har ejendomsretten til korn, frø og andre afgrøder, indtil vi har givet samtykke til salg – alt andet er tyveri!

Hvis landmændene – herunder flere medlemmer af Bæredygtigt Landbrug – taber landsretssagen, er konsekvenserne uoverskuelige. Ét råd vil vi dermed fremadrettet være nødt til at give til danske planteavlere:

Lad være med at aflevere så meget som ét eneste kilo afgrøder, uden at det er blevet afregnet!

Hvordan grovvareselskaber med begrænset likviditet vil se på dén opfordring, skal vi lade være usagt. Men vi er nødt til at forholde os til realiteterne.

Ejerforholdene omkring korn og frø er til eksamen i denne tid. Bæredygtigt Landbrug har hele vejen igennem bakket op om landmændene i BMG-sagen – og vi vil til hver en tid kæmpe for, at man ikke bare skal have lov til at sælge en anden mands afgrøder uden at betale for det!

(Indlægget er også sendt som læserbrev til landbrugspressen).

Scroll to Top