Man kan ikke gemme sig på et bjerg

Det er nu, retsstaten må stå sin prøve – skriver Bæredygtigt Landbrugs chefjurist om det videre forløb i minksagen

GF - Nikolaj Schulz 20222

Af Nikolaj Schulz, chefjurist i Bæredygtigt Landbrug

Jeg er på 14 dages barsel, og så rammer minkskandalen sit foreløbige højdepunkt.

Egentlig burde jeg jo følge Tour de France, men den politiske virkelighed på TV2 News overgår favoritter, doping og svindel fra de tohjulede, nu hvor Minkkommissionen er kommet med sin rapport.

Udgivelsen af minkrapporten er begyndelsen – og jeg bliver i cykelmetaforen – den første af to styrkeprøver med de høje bjerge. Det er ikke usædvanligt, at den regerende mester – i dette tilfælde statsministeren – bruger sit hold for at begrænse sit tidstab. Men det kræver et enigt og sammentømret hold.

Grov uagtsomhed

Torsdagens politiske pressemøde fra Christiansborg var vel i den forstand en velinstrueret holdindsats, hvor de regeringsbærende partier lagde støttende positioner ud – ja, så var der lige de radikale. De klarede vel egentlig begyndelsen okay? Men etapen afslører i kommentatorsporet, at de får det svært.

Tour de France vindes ikke på cyklen, men sovende, det er en del af cyklingens mytiske grundlove. SF og Enhedslisten sagde: ”Yes minister”, mens de radikale sagde: ”Time Out”. Forberedelse, ro og restituering, det kan de radikale ikke se frem til.

Men ingen kan gemme sig på et bjerg – heller ikke de radikale, eller de andre støttepartier for den sags skyld. Jeg skrev den 30. november 2020 denne artikel:

www.baeredygtigtlandbrug.dk/2020/11/ukendskab-til-loven-fritager-ikke-statsministeren-for-ansvaret

Den artikel er fortsat aktuel, fordi allerede dengang konkluderede jeg, at det ikke er juridisk relevant, om Mette Frederiksen faktisk havde kendskab til den manglende lovhjemmel. Artiklen angik lige præcist spørgsmålet om statsministerens grove uagtsomhed i minkskandalen. Et spørgsmål, der er selve kernen i den juridiske del af denne sag.

Regeringen får det svært på de sidste stigninger

Den 2. november 2021 (i forbindelse med de forsvundne SMS’er) skrev jeg følgende artikel:

www.baeredygtigtlandbrug.dk/2021/11/danmark-har-brug-for-en-retsstat-ikke-en-staerk-mand-kvinde

Her lagde jeg tryk på ordet ”retsstat”. Og regeringen får det svært på de sidste bjerge, fordi jura (heldigvis) nok ikke er så afviklet en standard, som vi ellers til tider går og frygter.

Tidspres er ingen formildende omstændighed

Jeg erfarer, at Minkkommissionen har ét hovedsynspunkt om, at det særligt er i pressede tider (undtagelsestilstand, corona og tilsvarende), at retsstaten og kravet om hjemmel (legalitetsprincippet) udgør en hjørnesten i et retssamfund. Det er altså ikke en formildende, men derimod en skærpende omstændighed. Tak for den juridiske opsang.

Minkkommissionen gør samtidig en del ud af, at kommissionen ikke har retlig kompetence til at tage stilling til, hvorvidt regeringen har handlet groft uagtsomt i forhold til at nedlægge minkerhvervet. Underforstået, at dette spørgsmål er op til Folketinget.

Jeg skrev i min artikel om minkskandalen fra 2. november 2021 bl.a., at: ”Vi lever i en tid med usikkerheder såsom corona, varemangel – og jeg tør næsten ikke sige det: En mulig fødevarekrise.” Det var næsten alt for spot-on – altså realiteter vi (desværre) nu må leve med.

Den ubehagelige følelse

På samme vis føler jeg nu, at min juridiske integritet er på spil. Hvis Folketinget (dets flertal) ikke får lavet en advokatundersøgelse og en eventuel efterfølgende rigsretssag, er min line ved at være brugt op. Så vil jeg have samme følelse som en cykelrytter, der kører rent med viden om, at eftertiden vil vise, at feltet er sovset ind i doping, snyd og svindel. Det er en grim forudsigelse at leve med nu og fremover.

Jeg har min barsel og må have tålmod og sætte min lid til, at hverken regeringen, statsminister Mette Frederiksen, SF, Enhedslisten eller de radikale kan gemme sig på et bjerg!

Jeg håber ikke på styrt eller urent trav, blot en værdig retsstat.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i landbrugspressen, du kan eksempelvis læse Effektivt Landbrugs netversion via linket HER. Det skal for en god ordens skyld understreges, at indlægget blev forfattet inden weekendens radikale udmelding om et nej tak til en advokatundersøgelse i minksagen).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.