Af Jens Kloppenborg (V), folketingskandidat i Østjyllands Storkreds
Miljøministeriets regnedrenge har igen kastet sig over Djurslands landbrug.
Helt præcist er det Miljøministeriets vandområdeplan 3, der uden bagvedliggende lokale data, om kvælstofindholdet for området omkring Djursland, nu pålægger landmændene at reducere kvælstofudledningen yderligere.
Hvorfor stor fokus på landbruget?
I Danmark har vi et meget stort fokus på kvælstofudledningen, især når det kommer til vort landbrug. Her har fokus været så stor, at der nærmest har været et blindt øje til især de kommunale rensningsanlæg, og ikke mindst landene omkring os. De kommunale rensningsanlæg i hele landet er generelt underdimensioneret, og rigtig mange af dem er af så gammel dato, at de også medvirker til ikke kun forøget kvælstofudledning, men også andre og langt farligere forureningskilder.
Overløb er et meget kendt begreb for alle os, der nyder at bade ved vores mange strande og søer overalt i landet. Ved kraftige regnskyl lukkes alt kloakvand direkte ud i søer, åer og havet. Rensningsanlæggene er simpelthen ikke dimensioneret til at modtage så store mængder, og da kloakseparering langt fra er udrullet, så ryger alt skidt direkte urenset ud i vores natur, vel og mærket ulovligt, gennem disse overløb.
Udledningen fra landbruget er reduceret mærkbart
Dette er der bemærkelsesværdigt nok meget mindre fokus på fra offentlig side, end landmændenes meget kontrollerede og registrerede kvælstofudledning, som for øvrigt er blevet mærkbart reduceret siden 1990.
Når vi så også sammenholder udledningerne fra vores nabolande langs hele Østersøen, altså Rusland, Polen og Baltikum, hvor fokus på kvælstofudledning er som en by i Rusland, så bliver Djurslands landmænds udledning pludselig, om end ikke en dråbe i havet, så betydelig mindre.
Minimal del kommer her fra Danmark
Ti år gamle tal viser, at kun omkring fem procent af det kvælstof, som registreres i de indre danske farvande, kommer fra Danmark.
Forurening er nemlig grænseoverskridende. Når der lukkes kvælstof ud i Rusland, Polen, Baltikum og Tyskland, så rammer den kort tid efter de indre danske farvande med strømmen fra Østersen. Så i stedet for at piske de danske landmænd med skorpioner, som har yderst ringe effekt på det samlede kvælstofindhold i de danske farvande, så burde vi i stedet sikre vores rensningsanlæg og at vores nabolande har mere styr på deres kvælstofudledning.
(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier, du kan eksempelvis læse Lokalavisen Norddjurs’ netudgave via linket HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).