Tomheden runger

Bæredygtigt Landbrugs formand reagerer skarpt på Enhedslistens forslag om at halvere den danske husdyrproduktion

kiær-med-grise

Af Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

Danmark skal også være et landbrugsland i fremtiden, slår Mai Villadsen fast i JP’s kronik den 25. august under overskriften Om ti år skal hver anden plads i svine- og kostalde stå tomme.

Konstateringen om at Danmark fortsat skal være et landbrugsland er vi glade for i Bæredygtigt Landbrug. Vi sætter også pris på, at Mai Villadsen har lagt så meget mærke til os, at hun nævner os i sin kronik. Det kan vi kun anerkende. Men kære Mai Villadsen, du burde have hørt bedre efter i timen. Det landbrug, du har fremtidsvisioner om, er jo uladsiggørligt. Hvis den animalske produktion halveres, reduceres den økologiske produktion, som du jo ellers er fortaler for, til en ubetydelighed, fordi de anvender næringsstoffer fra husdyrene til at gøde planterne, og det resterende landbrug får store øgede omkostninger til gødning. Ingen kan leve uden næring, heller ikke vores afgrøder i landbruget, slet ikke de plantebaserede afgrøder. I økologien anvendes husdyrgødning, andre landmænd kan anvende handelsgødning.

Tidligere i historien har vi set oprør, når politikere anbefalede at reducere eller helt ophøre med gødning. Senest i Sri Lanka, der det sidste årstid har haft borgerkrigslignende tilstande på grund af sult, efter at præsidenten gik ind for reduceret/ingen gødning. Vi kan se tilbage på et planøkonomisk Sovjet, der også sultede, da politikerne ikke mente, gødning var nødvendigt. Der er mange flere eksempler.

Vi kan forstå på den politik, Enhedslisten fører, at planøkonomien må være et forbillede. Vi må anbefale, at øget viden om planters og menneskers ernæring kommer på skoleskemaet i partiet hurtigt, og før en ny landbrugspolitik vedtages.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i Morgenavisen Jyllands-Posten. Hvis du abonnerer på avisen, kan du se onlineudgaven via linket HER).

Scroll to Top