tina-mark-og-penge

Danske landmænd bør ikke snydes for landbrugsstøtte

20. sep 2022 / Af

Af Mads Sandemann, chefredaktør, JydskeVestkysten

Det er så stort et beløb, at det kan være svært at forholde sig til:

2880 milliarder kroner.

Så mange penge uddeler EU til landbruget fra 2021-2027. Det er en tredjedel af EU’s budget, men det burde være en meget mindre andel.

Den enorme landbrugsstøtte er fra en tid, da politikerne kunne bruge fødevaresikkerhed som begrundelse. Siden er støtten blevet stort set umulig at skære markant i, da blandt andre de franske landmænd er gode til at lægge pres på deres politikere.

Danskere bliver snydt for penge

Det ville være bedre for både landbruget og EU’s borgere, hvis erhvervet i højere grad kunne basere sig på markedskræfterne end støtte fra skatteyderne, men så længe støtten bliver givet, skal de danske landmænd selvfølgelig ikke snydes for penge, som deres kolleger i andre lande kan få.

Det bliver desværre tilfældet fra næste år, når en reform af landbrugsstøtten bliver gennemført. En del af støtten skal gives til grønne tiltag, men en begrænsning i den danske stats IT-systemer betyder, at man i Danmark kun kan give støtte til seks ordninger, mens man i andre EU-lande kommer til at støtte flere ordninger.

Særligt kvægbønderne rammes

Det går særligt hårdt ud over den danske kvægsektor. En af de ramte landmænd er Christian Schmidt fra Strandelhjørn ved Vojens. Han bliver nødt til at reducere sin produktion fra 2300 til 1900 slagtekalve på grund af mistet landbrugsstøtte. Men hvis han havde boet i et andet EU-land, kunne han have beholdt sin støtte.

Det er selvfølgelig uacceptabelt set med danske øjne. Vores landmænd skal ikke gå glip af støttekroner, som deres EU-kolleger kan få og slet ikke på grund af IT-problemer.

Andre lande formår at løse opgaven

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) forsvarer sig med, at det er alt for dyrt at købe sig til et IT-system, der kan løse problemet. Men når andre EU-lande kan løse opgaven, bør Danmark også kunne.

Rasmus Prehn har besøgt den sønderjyske kalveproducent, og nu er han efter eget udsagn taget tilbage på det politiske værksted for at kigge på, om der er noget, han kan gøre ved det.

Det skal der være.

(Indlægget har også været bragt som leder i JydskeVestkysten, du kan se avisens onlineversion via linket HER. Skribenten har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside. Du kan – hvis du abonnerer på avisen – læse mere om den nævnte problematik i artiklen HER).