Landmændenes retsfølelse er på spil i BMG-sagen

Bæredygtigt Landbrugs formand håber, at sagen om grovvarekonkursen, der kostede flere landmænd ret store beløb, kan blive behandlet i Højesteret

kiær-peter-5

Af Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

Kan man helt ustraffet fratage en landmand hans afgrøder?

Dét spørgsmål må vi i dansk landbrug stille os selv ovenpå grovvareselskabet BMG’s konkurs, der kostede flere danske landmænd ret store beløb, fordi de aldrig fik penge for deres korn og frø.

Både byret og landsret har i deres afgørelser negligeret den ellers grundlovssikrede ejendomsret, og nu vil landmændenes advokater heldigvis forsøge at tage sagen videre til Højesteret.

Det vil få dramatiske og helt uoverskuelige konsekvenser, hvis denne vigtige og principielle sag ikke afprøves ved en retlig tredjeinstans. I Bæredygtigt Landbrug vil vi eksempelvis være tvunget til fremadrettet at fraråde vores flere tusind medlemmer at udlevere så meget som ét kilo afgrøde, medmindre varen er blevet afregnet. En opfordring der vil skabe en helt ny virkelighed i forholdet mellem landbrug og samarbejdspartnere og ikke mindst for likviditetssvage grovvareselskaber.

Et retssamfund er afhængigt af en befolknings tillid til domstolene. Bæredygtigt Landbrug håber, at BMG-sagen får lov til at blive behandlet i Højesteret – ellers vil danske landmænd føle sig retsløse.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i landbrugspressen, du kan eksempelvis se Effektivt Landbrugs webversion HER samt Maskinbladets onlineudgave via linket HER. Effektivt Landbrugs chefredaktør Jacob Lund-Larsen bakker i øvrigt Bæredygtigt Landbrug op i synspunktet om den ukrænkelige ejendomsret – hvis du abonnerer på avisen, kan du læse hans leder om BMG-sagen HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top