Afgift på mad – en rigtig dårlig idé

Man ændrer ikke på den internationale efterspørgsel ved at reducere den danske madproduktion, understreger Bæredygtigt Landbrugs næstformand

Niels Hauge Mikkelsen

Af Niels Hauge Mikkelsen, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, Granlyvej 39, 5592 Ejby

Landbruget er en vigtig spiller i lokalsamfundene. Både kulturelt og arbejdsmæssigt.

Selvom mange landbrug er blevet store, kan de ikke undvære de lokale håndværkere – hverken elektrikeren, tømreren, vvs-manden eller mureren og flere med dem. Disse lokale håndværkere kan heller ikke undvære landbruget. Heldigvis for det. Det giver en sammenhængskraft på landet. Produktionen i staldene, der opretholdes i dette lokale samarbejde, giver samtidig beskæftigelse og produktion hos både slagterier, mejerier og hos grovvarehandlen. Selvom vi ikke længere har et mejeri og et slagteri i hver by, er det en beskæftigelse, der betyder noget på land og i by, og som er afhængig af landbruget.

Mange af disse samarbejdspartnere er allerede pålagt en CO2-afgift for det arbejde, de udfører med landbrugets produkter. Den rammer i forvejen landmanden.

Nu vil regeringen pålægge landbruget endnu en CO2-afgift. Socialdemokraterne fortæller godt nok, at pengene skal tilbageføres til erhvervet. Den sang har vi hørt tidligere. Og når administration m.v. fratrækkes, bliver afgiften alligevel langt større end provenuet. Det vil ramme den danske fødevareproduktion.

Det er jo også hensigten, for landbruget skal omlægges fra den animalske produktion, der er klimafjendsk, til plantebaseret kost, lyder det. Til den argumentation prøver man at grave nogle gamle og utidssvarende rapporter frem, selv om de nyeste internationale undersøgelser dokumenterer, at dansk landbrug ligger i front, hvad angår klimavenlig produktion.

Man fremmer heller ikke omstillingen ved en afgift. En omstilling koster. Det harmonerer ikke med at pålægge afgifter, selvom man kompenseres engang, når omlægningen er tilendebragt.

At produktionen vil flytte til udlandet, er evident. Nogen påstår godt nok, at selv om vi eksporterer 90 % af produktionen, er det nok kun 30 %, der vil genopstå andetsteds. Hvor bliver de resterende 60 % så af? Verden har – hvis nogen skulle være i tvivl – hårdt brug for fødevarer, og man ændrer da ikke på den internationale efterspørgsel ved at reducere den danske madproduktion.

Fødevarer er også kritisk infrastruktur. Fødevareproduktion styrker hele Danmark med både arbejdspladser, produktion og indtægter. På en klimavenlig måde. Med en stærk fødevaresektor kan Danmark få en central placering. Hvorfor svække denne fødevaresektor ved at gå enegang med endnu en afgift på mad?

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse dagblade samt i landbrugspressen, du kan eksempelvis se Effektivt Landbrugs netudgave HER samt Maskinbladets hjemmesideversion via linket HER).

1 kommentar til “Afgift på mad – en rigtig dårlig idé”

  1. Kurt Berg Nielsen

    Hvis landmændene ellers kunne blive enige ville det være godt at alle landbrug nægter at så alle de veganeres grøntsager og salat så kan de lære det .Mange af dem kan jo ikke få et bundt persille eller en kartoffel til at gro ,når de bliver sultne nok skal de nok komme med tiggerstaven for at få en hjemmelavet frikadelle uden melorme

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top