Bæredygtigt Landbrug: Indgreb er usagligt og i strid med grundloven

Peter Kiær er harm over den samlede venstrefløjs plan om at inddrage landmandens dyrkningsret på 200.000 hektar jord

GF - Peter Kiær på Bygholm 4 2022

Både Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet bakker angiveligt op om et SF-forslag om at ”binde staten til at beskytte 200.000 hektar ved lov”, hvilket bl.a. indebærer sprøjteforbud.

Det chokerer Bæredygtigt Landbrugs formand Peter Kiær, som ellers har vænnet sig til landbrugs-fjendtlig retorik i de seneste ugers folketingsvalgkamp:

”Det her handler om landmandens dyrkningsret, og indgrebet er åbenlyst i strid med grundlovens paragraf 73 om ejendomsrettens ukrænkelighed”, siger han.

”Det er desuden usagligt og useriøst. Både i forhold til at der for kort tid siden er indgået en bred aftale i Folketinget om dansk landbrug – og nu løber de røde åbenbart fra dét forlig. Men også fordi der hverken er miljø- eller sundhedsmæssige problemer forbundet med korrekt anvendelse af godkendte og lovlige pesticider. Har venstrefløjen egentlig forstået, at der er fødevarekrise her på kloden?”, spørger BL-formanden.

Peter Kiær pointerer i øvrigt, at forslaget bliver dyrt for samfundet. Han tvivler således på, at der med et erstatningsniveau i omegnen af 30 til 40 milliarder kr. – eller det, der svarer til en dobbelt minkskandale – bliver råd til hverken flere SOSU-assistenter eller bedre folkeskoler og sygehuse.

BL-formanden understreger, at Bæredygtigt Landbrug følger sagen til dørs, både politisk og juridisk.

”Nu har vi i første omgang alle sammen fået – endnu – en god grund til ikke at stemme rødt på tirsdag”, fastslår Peter Kiær.

(Ovenstående er også sendt ud som pressemeddelelse).

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top