Bonnesen: Et styrket Venstre ved forhandlingsbordet er en fordel for landbruget

Det store oppositionsparti nægter at indgå aftale om CO2-afgift, der flytter arbejdspladser til udlandet, garanterer ordfører

Bonnesen

Af Erling Bonnesen (V), landbrugsordfører og folketingsmedlem

Det er afgørende for landbruget, at et styrket Venstre er ved forhandlingsbordet om en CO2-afgift.

Jeg appellerer til omtanke, realisme, forhandling og indflydelse. Et nej til forhandling vil være skadeligt.

Et stort flertal i Folketinget har allerede meldt ud, at der kommer en CO2-afgift på landbruget.

På samme måde som ved tilblivelsen af landbrugsaftalen, der blev afbalanceret og gjort mere realistisk med Venstres deltagelse ved forhandlingsbordet, så er det vigtigt, at Venstre igen er med ved forhandlingsbordet, når CO2-afgiften skal forhandles på plads. Derfor er det helt afgørende, at Venstre kan forhandle fra en styrket position.

Modellen er regeringens ansvar

Venstres melding er klar. Vi vil ikke jage landbrug, arbejdspladser og fødevareerhverv ud af Danmark.

Derfor skal aftalen om CO2-afgiften indrettes på en måde, så den netop ikke jager landbrug, arbejdspladser og fødevareerhverv ud af landet. Det er regeringens ansvar at fremlægge en model, der lever op til det. Ellers skal regeringen tilbage på værkstedet.

I øvrigt håber vi naturligvis på, at regeringen skifter farve til blå, så udspillet kan kvalificeres fra starten.

Erhverv i rivende udvikling

Det er vigtigt, at den grønne omstilling og CO2-afgift bliver afbalanceret med den teknologiske udvikling, således at man som landmand kan investere i ny færdigudviklet teknik og produktionsmetoder og dermed undgå CO2-afgiften.

Vi har i Venstre netop fremlagt et nyt stort grønt udspil, hvor vi netop har afsat mange penge til fortsat udvikling af ny teknik og produktionsmetoder m.v.

Landbruget er i øvrigt allerede i rivende udvikling, og danske fødevarer er blandt de fødevarer i verden, der produceres med nogle af de laveste miljø- og klimaaftryk.

Vi afventer lige nu, at et ekspertudvalg, der er nedsat til at se på forskellige modeller, skal afrapportere senere i år, hvorefter der forventes lagt op til forhandlinger.

Forbrugerne bestemmer

Der skal kunne produceres både plantebaserede og animalske fødevarer i Danmark.

Forbrugerne bestemmer, hvad der skal på tallerkenen.

Den grønne omstilling og videreudvikling er kommet for at blive.

CO2-afgiften går ikke væk blot ved at sige nej tilstrækkeligt højt. Det giver ikke indflydelse.

Derfor er det helt afgørende, at Venstre er ved forhandlingsbordet, helst som regeringsparti, så vi kan kæmpe styrket for, at vi ikke vil jage landbruget og arbejdspladserne ud af Danmark.

(Indlægget er sendt både til landbrugspressen samt direkte til Bæredygtigt Landbrug med henblik på offentliggørelse på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside. Det skal understreges, at Bæredygtigt Landbrug er modstander af en CO2-afgift på landbruget. Det samme er foreningens æresmedlem Knud Jeppesen, som har skrevet indlægget herunder).

Skat på koprutter hæver prisen på din mad endnu mere

Scroll to Top