Dansk biogas skal fremmes

Forbrugerne mangler varme, hvorfor så modarbejde, at der kommer dansk biogas ud til dem, spørger Bæredygtigt Landbrugs næstformand

gris-i-halm

Af Niels Hauge Mikkelsen, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, Granlyvej 39, 5592 Ejby

I valgkampens hede er det foreslået, at vi udfaser gas som opvarmning i Danmark. Det er for dyrt og gør os afhængig af Putin, hedder det.

Men gas er ikke bare gas. I Danmark er 25% af gassen nemlig biogas lavet i danske biogasanlæg på basis hovedsageligt af råvarer fra dansk landbrug. Det kan indenfor en overskuelig årrække blive 100%.

Derfor er det tudetosset at udfase gaskedler.

Det er også tudetosset ikke at fremme produktionen af de mobilopbyggede gaskompressorer, der skal til for at få biogassen ud i naturgasnettet.

Det er danskerne selv med det danske selskab Energinet i spidsen, der spænder ben for en sådan smart udvikling. Energinet kræver, at gaskompressorer skal være fast installerede. Det vil tage omkring tre år at installere sådanne betonfaste anlæg. De mobile anlæg kan være klar indenfor otte måneder og derfor være på plads til at lagre sommerens overskudsgas til glæde for forbrugerne næste vinter.

Hvis ikke Energinet går fra en sådan beton-holdning, må alle biogasanlæg lukke gas ud eller rettere brænde det af op i luften allerede nu til sommer til ingen verdens nytte. Det betyder også, at de danske gaslagre ikke kan fyldes op. Alene de 11 nordjyske biogasanlæg vil samlet set kunne komme til at brænde gas af for mange hundrede millioner kroner til sommer, hvis der ikke kommer en ændring.

Hvis der er politikere, som vil gøre noget effektivt i den varmeklemme, som mange forbrugere og hele Danmark havner i, kan de passende sætte ind her. Gør biogas-systemet fleksibelt, så den danske gas hurtigt kan komme ud til forbrugerne.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse medier, du kan eksempelvis læse Fyens Stiftstidendes hjemmesideversion HER samt Maskinbladets onlineudgave via linket HER).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top