Se og hør BL-økolog i tv- og radio-interview

Bæredygtigt Landbrugs bestyrelsesmedlem Klaus Aage Bengtson har netop bidraget med input til økologidebatten på såvel 24syv som i TV Frihed

klaus-aage-1

Hvis nogen kan levere nuancer til debatten om økologisk landbrug, er det den økologiske landmand Klaus Aage Bengtson – og det var netop, hvad han gjorde, da han forleden deltog i først en tv- og siden en radioudsendelse.

Det nordjyske bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug spillede således hovedrollen i indslaget ”Landbrug, udvikling eller afvikling?” på journalisten Asger Trier Engbergs TV Frihed, ligesom han få dage senere deltog i udsendelsen ”Prisernes optur/økologiens nedtur” i programmet Det Rigtige Danmarks radio på radioen 24syv.

Mekanisk ukrudtsbekæmpelse

Begge steder kunne Klaus Aage Bengtson berette om, hvordan økologisk landbrug – målt pr. kilo fødevare – skader klimaet væsentligt mere end konventionelt landbrug. Det skyldes bl.a. økologiens afhængighed af mekanisk ukrudtsbekæmpelse, altså hvor der bruges traktorer og dermed diesel til at rense afgrøderne, fremfor sprøjtemidler.

Klaus Aage Bengtson er en af landets største økologiske planteavlere med et jordareal på omkring 1100 hektar. Han vil imidlertid nu forlade økologien til fordel for det konventionelle. Ikke bare fordi det økologiske salg svinder under krisen, men i lige så høj grad af hensyn til netop klimaet og for den sags skyld miljøet.

Forpersonen for Økologisk Landsforening, Louise Køster, får i radioudsendelsen lov til at svare for sig. Hun fortæller bl.a., hvordan hun forventer sig meget af den teknologiske udvikling med henblik på at gøre økologien mere klimavenlig.

National CO2-afgift er skadelig

Den truende CO2-afgift får også nogle kritiske bemærkninger med på vejen af Klaus Aage Bengtson:

”Skal man have en CO2-afgift på landbruget, skal det være på EU-niveau. En national afgift er konkurrenceforvridende”, forklarer han.

Du kan høre den omtalte radioudsendelse (en lille times tid, hvor Klaus Aage Bengtson medvirker i den første halve time) via linket HER samt se det nævnte tv-indslag (cirka 17 minutter) HER.

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@baeredygtigtlandbrug.dk

Scroll to Top