Ingen problematisk PFAS eller PFOS i plantebeskyttelsesmidler i EU

Miljøstyrelsen har bekræftet mundtligt, at der ikke findes PFAS-stoffer i danske eller europæiske sprøjtemidler. Det glæder Bæredygtigt Landbrug, der efterspørger en snarlig skriftlig bekræftelse

marksprøjte

Nej – der er ikke PFAS-stoffer og derfor heller ikke PFOS i danske planteværnsmidler. Det resultat er Bæredygtigt Landbrug kommet frem til for et stykke tid siden. Det er nu mundtligt blevet bekræftet af Miljøstyrelsen til et dialogmøde med flere interessenter. Vi opfordrer Miljøstyrelsen til at bekræfte det skriftligt.

PFOS er i dag omfattet af strenge restriktioner i EU, og omfattet af Stockholmkonventionen, da det er meget persistent i miljøet. Og for f.eks. PFOS og PFOA er der angivet halveringstider i miljøet på 41 og 92 år.

PFAS er en stofgruppe, der omfatter op mod 12.000 kemiske forbindelser, hvor nogle gennem årtier har været anvendt som smudsafvisende overfladebehandling af tøj, tæpper og andre tekstiler; som imprægnering af papir og pap, i forbindelse med forchromningsprocesser og i brandslukningsskum (hvor stoffet PFOS dog er blevet forbudt for år tilbage). De mange anvendelsesområder er årsagen til, at PFAS desværre kan findes som forureninger over hele jorden.

Udbredt forurening ved udløb af spildevand

I spildevandsudledninger i Danmark er der fundet niveauer af PFOS på op til 1 µg/L og ved afløb fra rensningsanlæg er der fundet niveauer på 16,4 ng/L og 21 ng/L for henholdsvis PFOA og PFOS. I spildevandsslam er der fundet et PFOS-indhold på 74 ng/g tørvægt. Derfor er det værd at være meget opmærksom på, og landmænd skal kræve oplysninger om spildevandsslammets indhold, inden det spredes på markerne.

Målinger i miljøet har vist, at flere forskellige PFAS-forbindelser kan optræde samtidig i en forurening, så det er også relevant med et sumkriterium for disse stoffer.

Bæredygtigt Landbrug har længe efterlyst, at der kommer mere viden om den kemiske tilstand i vandmiljøet. Og flere miljøministre har erkendt, at de miljøfarlige stoffer indtil videre ikke har været prioriteret i de vandplaner, som udmønter EU’s vandrammedirektiv.

Bæredygtigt Landbrug presser på, så den siddende miljøminister får fokus på de rigtige miljøproblemer, så Danmark med års forsinkelse kan leve op til EU’s vandrammedirektiv og de krævede målinger.

Scroll to Top