Rensningsanlæg snyder os for mange penge hvert år

Vi har betalt for, at farlige stoffer bliver renset fra, men der er ikke styr på spildevandet, forklarer et af Bæredygtigt Landbrugs bestyrelsesmedlemmer

thomas-3

Af Thomas Jensen, bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Tarmvej 57, 6880 Tarm

Hver eneste gang vi får en regning fra vores vandselskab for forbrug af vand, fremgår det, at vi også betaler et stort beløb for at komme af med spildevand.

Dermed har de fleste af os ro i sindet og skyller vores menneskegylle ud i toilettet med tilhørende rester fra evt. antibiotikakur, P-piller, hormonbehandling osv. Vi kan starte opvaskemaskine og vaskemaskine og putte vaskepulver i. Vi kan vaske bilen og tage et bad med sæbe, balsam, blegning og farvning af hår. Vi skyller vores pensler efter at have malet. PFAS fra denne maling og bl.a. tøjvask ender i spildevandet. Vi har jo betalt for, at disse farlige stoffer bliver renset fra på rensningsanlægget.

Men NEJ. Sådan er virkeligheden ikke. Så snart det regner mere end normalt, eller en af de mange tusinder af pumper går i stykker på rensningsanlæggene, så ledes ovenstående direkte ud i vandløb til fisk, haletudser, guldsmede osv. Både fra selve rensningsanlægget og fra de mange overløb i rørene på vej til anlægget.

Der, hvor vores børn leger i de små bække, hvor børn fanger ørreder, ja der løber alt forbi. Samtidig ophobes stofferne i de fisk, vi spiser. Skal vi til at forbyde børn at lege i vandløb eller bade i fjorden, hvor vandløb løber ud?

Vi burde kunne føle os trygge, fordi vi har betalt regningen for at få renset vores spildevand, og forventer derfor, at rensningsanlægget renser vandet.

Men rensningsanlægget betaler en helt anden slags afgift til staten. De betaler for den mængde vand, der kommer igennem rensningsanlægget og altså for at rense vandet. Det er dyrt. Derimod er det vand, der udledes direkte til fjorde og søer, ikke afgiftsbelagt. Så det er billigere for rensningsanlægget – også afgiftsmæssigt – ikke at rense. Det bør ændres med det samme.

Flere rensningsanlæg indberetter mærkværdigvis nøjagtig det samme tal for udledning hvert år, hvordan kan det gå til? Flere synes samtidig at undlade at tælle alle overløb med. Det er på den måde, flere millioner liter spildevand udledes, uden at det indberettes. Og dermed uden afgift. Det skal stoppes.

Der skal et helt nyt syn på spildevand, afgifter og håndteringen. Nu.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse dagblade samt i landbrugspressen, du kan eksempelvis se Maskinbladets og Effektivt Landbrugs hjemmesideudgaver HER og HER samt Fredericia Dagblads onlineversion via linket HER).

Scroll to Top