Bæredygtigt Landbrug gør ESG-arbejdet overskueligt

Virksomheds-dokumentationen skal bidrage med både plusserne og minusserne i bedrifternes klimaregnskab, skriver et af BL's bestyrelsesmedlemmer

gen-ann-louise

Af Ann Louise Worsøe Jørgensen, cand.scient., ph.d., bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug, Klausholmvej 56, 9460 Brovst

Fremtiden tilhører dem, der forbereder sig på den – ESG er fremtidens forretningsmulighed for landmanden. Hvis vi som virksomhedsejere ikke inddrager ESG i de strategiske overvejelser, løber vi en risiko på både omdømme og finansielle resultater.

Derfor giver Bæredygtigt Landbrug nu alle sine medlemmer en ESG-ledelsesrapport-skabelon – ganske gratis. Med den kan medlemmerne på en enkel og forståelig måde dokumentere deres landbrugs-virksomhed og dens gøremål.

En status på udviklingen

ESG-ledelsesrapporten fra Bæredygtigt Landbrug viser omverdenen, hvor vi fremsynede landmænd står, hvad vi har bidraget med, og hvor vi er på vej hen.

Den giver nemlig en fuldstændig virksomheds-dokumentation, vel at mærke med både plusserne og minusserne i bedrifternes klimaregnskab. Redskabet gør det samtidig enkelt for landmanden at vise status på indsatsområder og på, hvor de næste indsatser kan gøres.

Populært værktøj

Over 150 medlemmer af Bæredygtigt Landbrug arbejder allerede nu på at dokumentere deres landbrug på den måde, foreningen tilbyder. Det bidrager til, at landbruget som helhed viser forbedringer og udvikling af indsatsen overfor både klima, miljø, sociale forhold og ledelse. Den basisviden, der indsamles, gør det også lettere for den enkelte landmand at arbejde med større fremtidsrettede projekter, fordi han ved præcist, hvor han står.

Det er ikke kun banker og kreditforeninger, der stiller krav til bæredygtighedsdokumentation, vi ser også, at aftagererhverv har fokus på bæredygtighed, og at der indføres incitaments-modeller for at fremme en bæredygtig udvikling og produktion – det betyder en bedre afregning for de bæredygtige produkter i fremtiden.

Ligeledes ser vi, især blandt den yngre generation, at de tiltag, der foretages på virksomheden under S (social), er vigtige for fremtidig rekruttering af medarbejdere.

Fremtidens landbrug formes

Bæredygtigt Landbrugs nye ESG-ledelsesrapport bidrager dermed til at forme det fremtidens landbrug, som landmænd skal investere tid, penge og arbejde i.

Der er derfor både kortsigtede besparelser ved at optimere og dokumentere virksomhedens produktion og langsigtede indtjeningsmuligheder ved at tilpasse virksomheden i en mere bæredygtig retning.

God fornøjelse med ESG-arbejdet.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i landbrugspressen, du kan eksempelvis se Maskinbladets hjemmesideudgave via linket HER).

Scroll to Top