Vandselskaber burde feje for egen dør

Landbruget tager skam miljøbelastningen alvorligt, men det gælder tydeligvis ikke alle

gen-knud

Af Knud Jeppesen, landmand, Jelling

Replik til Andreas Boesen, formand for Horsens Vand, som skrev indlægget ”Et rent havmiljø er en fælles opgave” i Vejle Amts Folkeblad 22. marts.

Du skriver, at ”det er bekymrende, at landbruget skyder skylden for dårligt havmiljø over på andre”, fordi der gøres opmærksom på, at spildevand fra overløb, renseanlæg m.m. lukkes ud i vandmiljøet, og at der nok ikke er styr på det med spildevand rundt i kommunerne.

Hvordan ser det så ud i Horsens?

Det gælder i særdeleshed også Horsens Spildevand. Horsens Kommune har 75 overløbsbygværker fra fælleskloakerede områder, det er en slags overløbsventil, når det regner mere end kloak og renseanlæg kan følge med til. Så løber det urensede spildevand fra husholdninger, toiletter m.m. direkte ud i vandmiljøet. Alle disse overløbsmængder har kommunerne pligt til at indberette til Miljøstyrelsens PULS-database en gang om året, nemlig inden 1. marts.

I 2021 blev det til ca. 500.000 tons urenset spildevand direkte ud i vandmiljøet fra Horsens Kommune. Det svarer til indholdet i ca. 2000 lastbiler om UGEN. Og det halve af den overløbsmængde når fint frem til renseanlægget, men lukkes uden om (bypass) og direkte i havnen, fordi anlægget åbenbart ikke kan følge med, når det regner!

Det helt smarte er så også, at der betales afgift af det, der renses i renseanlægget, men det, der lukkes uden om, er afgiftsfrit. Så forsyningen ”tjener” på at forurene. Grotesk politik.

Andre presfaktorer end kvælstof

Og der er altså også andre presfaktorer end kvælstof, der belaster vandmiljøet. For 40 til 50 % af udledt fosfor kommer fra spildevand. Iltforbrugende organisk stof (lort, vaskevand m.m.), der belaster 1/3 af alle vandløb, søer og fjorde, samt coli- og tarmbakterier der tit giver badeforbud, kommer fra spildevand.

Miljøfremmede stoffer som PFOS, hormon- og medicinrester suser også igennem. Så mere ufarligt er det altså ikke. Bare det iltforbrugende organiske stof, der lukkes direkte ud fra renseanlæg og udledninger i Horsens Kommune, svarer ca. til det ”skidt”, 4000 personer ”producerer” om dagen. Hver dag. Vel en slags belastning?

Giver kommunen mon sig selv bøder?

Det er også kommunens pligt at sørge for, at forsyningen har tilladelser til hvert af alle disse overløbssteder. Her dumper Horsens også. Ud af de 75 steder har man kun tilladelse til omkring 20 stk. Altså over 50 ulovlige udledninger, hvor ingen har taget stilling til, om det pågældende vandløb eller sø kan klare den mængde, der lukkes ud. Gad vide, hvad der sker, når kommunen kontrollerer andre virksomheder og landbrug og evt. finder ulovlige miljøbelastninger. Bøder måske?

Det er vel også dobbeltmoral af værste skuffe, når kommunerne udleder urenset spildevand i overløb og påstår, at ”det fortyndes mange gange og er en mindre udfordring”. Men de fleste kommuner farer frem mod folk, der bor på landet og forlanger, de skal lave minirenseanlæg til over 80.000 kr., fordi deres spildevand ”forurener i den grad”. Endda uden at trixtanke har overløb, og afløb derfra fortyndes vel også. Tænk, hvis hver husstand i Horsens by skulle betale samme beløb? Tillige trues ”landfolket” med politianmeldelser af kommuner, der ikke engang selv har tilladelser til deres egne overløb i orden. Grotesk, at de valgte politikere accepterer den slags.

Bekymrende tendens

Så ja, det er en fælles opgave med rent havmiljø, men det er bekymrende, at de, der sidder for den kommunale bordende og ikke har styr på egne tilladelser, lukker store mængder direkte uden om renseanlægget.

Så hvem skyder på andre uden at tage egen miljøindsats helt alvorligt?

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i bl.a. Vejle Amts Folkeblad, du kan se avisens onlineudgave via linket HER. Skribenten er æresmedlem af Bæredygtigt Landbrug og har givet tilladelse til, at teksten gengives på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside).

Scroll to Top