Dansk landbrug kan og vil

Vi har alle dage udviklet vores erhverv med flid, innovation og teknologi med henblik på optimering, skriver Bæredygtigt Landbrugs næstformand

gen-niels

Af Niels Hauge Mikkelsen, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, Granlyvej 39, 5592 Ejby

Klima er på alles læber, hvad enten det debatteres politisk eller fagligt. Vi skal levere alle sammen, og det gør vi også i landbruget.

Vejen til at levere er brolagt med udfordringer, senest med en angiveligt borgerlig-liberal tænketank, der ser afgifter som en løsning? Så har man set det med! Afgifter uden målbare handlemuligheder er ikke vejen frem.

For mig og mange andre står én ting krystalklart:

Dansk landbrug har alle dage udviklet sig med flid, innovation og teknologi, med henblik på optimering. Enhver form for spild, hvad enten det er gødning, sprøjtemidler, diesel eller timer – så minimerer det jo bundlinjen, og det påvirker miljø og klima uhensigtsmæssigt.

Det er grundlæggende landmands-DNA fra den først hesteplov og til droneteknologi i dag.

Vi skal bruge opdateret fagligt evident viden, fysiske målinger, tilgængelige teknologier og en fair regnemetode, der adskiller fossile og biologiske (cirkulære) emissioner på vores videre vej mod målet – både efter den danske osteklokkemodel og for at gavne klimaet globalt.

Vil man afgiftsbelægge, skal det være på de millioner af år gamle fossile kulbrinter, som man hiver op og fyrer af i form af kul, olie og gas, hvilket hæver trykket i atmosfæren – ikke på de cirkulære, biologiske processer.

Vil man afgiftsbelægge, skal man samtidig gøre det ens, så alle fra den lille bybil til supertankeren på internationalt farvand deltager repræsentativt.

Kan vi få rammevilkår til at udvikle os, så kan end ikke den mest forhærdede landbrugsskeptiker undgå at se den grønne perle, vi har i dansk landbrug. Støt den.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev i diverse dagblade samt i landbrugspressen. Du kan eksempelvis læse Vejle Amts Folkeblads netudgave via linket HER og Dagbladet Ringkøbing Skjerns variant HER samt Effektivt Landbrugs hjemmesideversion HER).

Scroll to Top