Så er Bæredygtigt Landbrugs landmandskurser i gang

Et dusin landmænd mødte onsdag op på Bæredygtigt Landbrugs domicil lidt uden for Fredericia til det første af tre landmandskurser

1

“Med lov skal land bygges, men ville enhver nøjes med sit eget og lade andre nyde samme ret, da behøver man ikke nogen lov.”

Fortalen i Jyske Lov, der af mange forbindes med indgangen til den historiske retsbygning i København, blev i år 1241 udstedt i Vordingborg af Valdemar Sejr.

Denne onsdag i maj 2023, små 200 kilometer derfra, blev den atter læst op af en for offentligheden mindre kendt herre. Det skete, da Oskar Verdoner Møller, jurist i Bæredygtigt Landbrug, bød velkommen til første lektion i foreningens landmandskursus.

Ved Taulov lidt uden for Fredericia var et dusin nysgerrige og spørgelystne landmænd mødt op til et af tre kurser, som Bæredygtigt Landbrug afvikler i denne måned. Med kaffe, croissanter og tykke, faglige mapper på bordene sad de således klar til det, der for foreningen handler om at opdatere den moderne landmand på det nyeste inden for erhvervet.

Lektionen i grundlæggende jura blev krydret med konkrete cases fra virkeligheden. Om end det samlede program strakte sig over seks timer, gjorde førnævnte Oskar Verdoner Møller sit for at aktivere de fremmødte, som flere gange selv kom på banen ved blandt andet quizzer og opgaver.

“Jeg ved godt, at jeg er lidt hård ved jer,” lød det undskyldende fra juristen, da deltagerne skulle forsøge at finde hoved og hale i de utallige regler, politikerne har pålagt landbruget.

Det syntes dog også at være en øjenåbner for mange, da en senere opgave tog udgangspunkt i regler og principper, der gælder for forvaltninger, når de eksempelvis fører tilsyn med og udsteder påbud til landmænd.

Historien har vist, erindrede flere, at der ikke altid er hjemmel for en instruks.

Foruden landmandsjura var der på onsdagens kursus kontrolbesøg, konditionalitet, klima og ESG på skemaet. I tilfældet med sidstnævnte har Bæredygtigt Landbrug gjort en dyd ud af at gøre arbejdet med bæredygtigheds-rapportering så enkelt som muligt for den enkelte landmand ved at udarbejde en skabelon.

De fleste af BL’s medlemmer har mange bæredygtige tiltag på deres bedrift, men de har ikke rigtig kunnet vise dem frem, lød det fra projektchef Kim Koch, som har været med til at udarbejde den nye skabelon.

Og som Kim Koch plejer at sige:

“Det er en investering i fremtiden.”

Næste landmandskursus finder sted på Sjælland i morgen, torsdag. Og onsdag den 31. maj løber det sidste af tre kurser af stablen i Nordjylland. Især sidstnævnte bliver noget af et tilløbsstykke med tre gange så mange tilmeldte som i Fredericia.

Af Nikolaj Sjørup, nsj@blb.dk (tekst og foto)

Scroll to Top