Tvivlen om CO2-skatten breder sig til regeringen

Selv en af SVM-regeringens absolutte topministre bruger nu formuleringen ”hvis” fremfor ”når” om den truende afgift

tina-mark-og-penge

Det er bestemt ikke kun Bæredygtigt Landbrug samt højrefløjen i Folketinget, der tvivler på klimaeffekten af en CO2-afgift på landbrugets biologiske processer.

Ifølge landbrugspressen brugte en af SVM-regeringens absolutte topministre – Troels Lund Poulsen (V) – en bemærkelsesværdig formulering ikke færre end to gange, da han debatterede med en række andre politikere ved det såkaldte Skivemøde forleden. Han sagde således ikke ”når afgiften kommer” men derimod ”hvis afgiften kommer”. Og Troels Lund Poulsen tilføjede i samme ombæring, at en CO2-afgift meget vel kan underminere store dele af dansk landbrug, ikke mindst kvægsektoren. Ligesom ministeren italesatte den sikre logik, at er verdens efterspørgsel på mælk eller kød den samme, vil en nedgang i den danske, animalske produktion blot blive erstattet af øget produktion andre steder i verden.

En anden borgerlig politiker – Danmarksdemokraternes partileder Inger Støjberg – var mere direkte i sin kommunikation på selvsamme møde:

”Vi har et landbrug, hvor der bliver forsket og hver dag arbejdet for mere klimavenlige løsninger. For min bror, som driver et kvægbrug, betyder det, at man af egen kraft vil nå klimamålene i 2030. At der så skal komme en CO2-afgift oveni, er jo helt gakgak. Det vil smadre landbruget”, lød det fra Inger Støjberg.

Du kan – hvis du abonnerer på medierne – læse mere om udtalelserne vedrørende CO2-afgiften fra Skivemødet i Landbrugsavisens tekst HER samt i Effektivt Landbrugs omtale HER.

Hvad Bæredygtigt Landbrug synes om en afgift på landbrugets biologiske processer, fremgår ret klart af BL-næstformand Niels Hauge Mikkelsens aktuelle læserbrev herunder.

Dansk landbrug kan og vil

Af Christian Ingemann Nielsen, cin@blb.dk

Scroll to Top