Handler landbrugets klimaskat om klima eller skat?

Landbruget reducerer klimaaftrykket og når de fastsatte mål uden en afgift, påpeger Bæredygtigt Landbrugs formand

peter-kiær-50-år-1

Af Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug, Storgårdsvej 1, 4690 Haslev

Af diverse offentlige diskussioner om en CO2-afgift på landbruget – bl.a. på Folkemødet forleden – får man indtryk af, at det slet ikke er klimaet, man vil hjælpe. Nej da. Politikere, forskere og meningsdannere vil tilsyneladende bare have en ny skat indført.

Ikke én af de debattører, jeg har hørt de seneste mange måneder, taler om at sænke klodens temperaturer. Vi andre gør til gengæld noget ved det.

I dansk landbrug har vi mindsket klimaaftrykket markant de seneste tre årtier, og vi kommer også i mål med de vedtagne klimaambitioner for de kommende år.

Det gør vi bl.a. takket være:

Et mindre forbrug af fossile brændsler.

En reduktion af lattergassen i form af nitrifikationshæmmere (kemiske tilsætningsstoffer til gyllen).

Ændret foder til køerne og bedre udnyttelse af gylle til biogas – så også metanen nedbringes.

Hvis planteavleren får større frihed til godt landmandskab, kan han/hun desuden dyrke afgrøderne med mere effektiv og dermed klimavenlig kvælstofudnyttelse.

Ja, det er godt med jer – virker det til, at landbrugets modstandere tænker, når de hører om det ambitiøse arbejde, der for længst er sat i gang i landbrugserhvervet. Vi skal åbenbart have dén afgift for enhver pris. For afgiftens skyld, forstås.

Pengene skal jo tilbage til landbruget, lyder det fra såkaldt erhvervsvenlige politikere, som forsøger at forsvare dette erhvervsfjendtlige tiltag. Men hvis pengene alligevel skal tilbage til landmanden (minus alle udgifterne til endnu en omgang bureaukrati), så drop dén afgift. Og giv i stedet den danske landmand flere muligheder for og incitamenter til at blive endnu mere klimavenlig.

(Indlægget har også været bragt som læserbrev både i diverse landsdækkende og lokale medier og dagblade samt i landbrugspressen. Du kan bl.a. se versionen fra Berlingske HER, hjemmesiden www.randersidag.dk HER plus varianterne fra Dagbladet Ringkøbing-Skjern, Horsens Folkeblad, Vejle Amts Folkeblad og Fredericia Dagblad HER, HER, HER og HER samt Effektivt Landbrugs og Maskinbladets hjemmesideudgaver HER og HER).

1 kommentar til “Handler landbrugets klimaskat om klima eller skat?”

  1. Jeg ser ikke landbruget som et problem ,men derimod vores vanvittige indkøb af vare fra b.la Kina,
    som produceres uden hensyn til miljø .for derefter at transporteres den halve verden rundt. Enhver idiot kan vel se at dette også er en stor del af vores klimaaftryk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top